ZETApress

hírportál

Húsz éve nincs Vasfüggöny

Véget ért a Vasfüggöny lebontásának emléknapja alkalmából megrendezett parlamenti emlékülés. A Magyar Köztársaság Kormánya egész napos nemzetközi és hazai programokkal emlékezik a Vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára. A 36 ország részvételével megrendezett parlamenti emlékülésen, az 1989-es események részvevőin kívül többek között Horst Köhler, az NSZK szövetségi elnöke, valamint Heinz Fischer, az Osztrák Köztársaság szövetségi elnöke tartott ünnepi beszédet. A megemlékezőket levélben üdvözölte Barack Obama amerikai elnök és Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter is.

Az 1989. május 2-án megkezdett bontás befejezéseként június 27-én Horn Gyula magyar külügyminiszter és osztrák partnere Alois Mock átvágta a technikai határzár részét képező, Magyarországot Ausztriától, és egyben Kelet-Európát Nyugat-Európától is elválasztó Vasfüggönyt. A 20 évvel ezelőtti történtekre emlékezve, a Kossuth téren magas rangú külföldi meghívottak részvételével katonai tiszteletadással és zászlófelvonással kezdődött az Emléknap programja. A külföldi delegációkat Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Szili Katalin házelnök fogadta.

A parlamenti emlékülésen az előadók ünnepi beszédükben méltatták a 20 évvel ezelőtti eseményeket. Az emlékülés résztvevői az ülés során megtekintették az 1989 ? A csodák éve című, erre az alkalomra készített rövidfilmet is. Barack Obama amerikai elnök a Vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára írt levelében az Ausztriát és Magyarországot elválasztó szögesdrót-kerítés lebontását a magyar és osztrák kormány bátor döntésének nevezte, amely a határ lebontásával a szabadság térnyerését eredményezte.

Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter szintén levélben emlékezett meg a 20 évvel ezelőtti eseményekről. A Vasfüggöny lebontását levelében a magyar kormány és a magyar nép felelős és bátor döntésének nevezte. Levelében hangsúlyozta: a Vasfüggöny megnyitása, az NDK-beli menekültek felkarolása Magyarországon, kiutazásuk engedélyezése 1989 szeptemberében, melyek elengedhetetlen mérföldkövek voltak az 1989. november 11-én, a Fal leomlásához, valamint az európai államok Európai Unióban történő egyesüléséhez vezető úton. Magyarország az új, demokratikus Európa egyik nagy építőmesterének bizonyult.

Mint korábban utaltunk rá, az emléknapot este 7 órától ünnepi gálaműsor zárja a Magyar Állami Operaházban, ahol ünnepi beszédet mond Bajnai Gordon miniszterelnök, és a meghívott külföldi vendégek nevében Jan Fischer, a Cseh Köztársaság miniszterelnöke. Az emléknap lakossági programjára, az 1989. a Föld körül című kétnapos, ingyenes szabadtéri fotókiállításra több száz ember látogatott ki a délelőtt folyamán. A kiállítás ma egész nap és éjszaka, valamint a holnapi nap folyamán is megtekinthető.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bajnai az ünnepen is dolgozott

Szóljon hozzá!