ZETApress

hírportál

Ibolyanap a kastélyban

Húsvétvasárnap immár harmadik alkalommal borul virágba a Gödöllői Királyi Kastély Ibolya Nap alkalmából. Az évente visszatérő egész napos esemény színes és ingyenes programokkal várja az ide látogató családokat; délelőtt 10 órától este 6-ig tartó kikapcsolódást, szórakozást nyújtva kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Azok, akik idén ünneplik ibolyalakodalmunkat ? régi magyar hagyomány szerint ez a 15. házassági évfordulót jelenti ?, ha magukkal hozzák a házassági anyakönyvi kivonatukat, ingyen látogathatják meg ezen a napon a múzeumot.

A rendezvény Erzsébet királyné kedvenc virágának jegyében zajlik, hiszen köztudott, hogy Erzsébetet élete számos területén elkísérte e kedves tavaszi virág színe, íze, illata. A királyné például maga rendelkezett arról, hogy a lakosztályát az ibolya színével megegyező kárpitokkal burkolják, s amikor Gödöllőre érkezett, kertjébe árvácskát és ibolyát ültettek. Erre a hagyományra építve kora tavasszal virágba borul a kastély, színes programokat kínálva egy kellemes családi kiránduláshoz.

10 órakor a Virágkeringő dallamára megnyitja kapuit a Kastély, majd a Hahota Gyermek Színház vidám előadása szórakoztat kicsiket és nagyokat. Közben a Díszteremben az Erzsébet-hasonmás verseny nyertese, a Kastély háziasszonya, Szabó Dóra várja audienciáján az elé járulókat. Délben Tavaszi dallamok hangzanak fel az ódon épület falai között, ezt követően pedig János vitéz története elevenedik meg a színpadon.

A délután folytatásában Tavaszváró virágtáncok töltik fel az érdeklődőket a megújulás energiáival, majd 16 órakor a Barokk Színházban az Egy udvarhölgy naplójából című könyvbemutató keretében gróf Festetics Mária udvarhölgy emlékirataiból hangzanak el részletek. A nap zárásaként az Ewald Quintett előadásában hallgathat a közönség népszerű műveket rézfúvósokon. Az esti koncertre jegyek a Kastély pénztárában válthatók.

Az Ewald Rézfúvós Kvintett 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Tagjai: Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Magyar Péter, Peresztegi Attila. A kvintett művészei szólistaként is elismertek: országos versenyek győztesei, illetve díjazottjai. Első nemzetközi versenyükön 1998-ban, a műfaj legrangosabb világversenyén, a franciaországi Narbonne-ban megrendezésre került VII. Nemzetközi Rézfúvós Kvintett Verseny első és különdíját nyerték el.

Ezt követően az együttes nyolc nemzetközi versenyről hozott rangos díjakat. 2008-ban a zenekar Junior Prima Díjat kapott. Az Ewald Kvintett mindazonáltal, hogy minden stílust képvisel, rendhagyóan különleges, ragyogó hangzást ér el a művek előadása során ? vallotta Londonban Evening Standard. A Díszteremben 19 órakor kezdődő műsorukban szerepel: Madrigálok és Preklasszikus táncok a XV-XVI. századból, Emilio Wilhelm Ramsöe(1837-1895): Kvartett no.4. op.37, Anton Simon (1850-1916): Kvartett op.26, Anton Simon: Kvartett szonáta formában no.1. op.23. ? 20?

A rendezvénysorozatot számos, folyamatosan zajló kísérőprogram is színesíti. A kastély belső udvarán dísznövények, valamint kézműves termékek vására, a földszinti rendezvénytermekben kézműves foglalkozások és játszóház kapnak helyet. A parkban hintózásra és lovaglásra is lehetőség nyílik, mindezeken túl pedig nyuszi simogató és Húsvéti kalandpark teremt ünnepi hangulatot.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ibolyanapi rekordérdeklődés

Szóljon hozzá!