ZETApress

hírportál

Kultúráért az Akadémián

Tegnap az MTA Országház utcai épületében Kádár Béla okleveles közgazdász és Szokolay Sándor zeneszerző a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíjában részesült. A Pázmány Péter felsőoktatási díjat Marton Éva operaénekes, Medzihradszky Kálmán nyugdíjas és Rédey Ákos aktív egyetemi tanár nyerte el.

Az állami adminisztrációtól mentes, széles szakmai közvéleményre alapozott oktatás, kultúra-finanszírozást meghonosító alapítvány 1990-ben 661 millió forint, különböző elkülönített alapok előző évi maradványaiból származó összeggel kezdte meg működését. Még az év/második felében az MTA és az MKM 800 millió Ft-ra emelte az alapítvány tőkéjét. Ezt követően állami támogatásra nem került sor. Az alapítvány működését a tőke hozama biztosítja.

A közoktatás, felsőoktatás, kutatás, kultúra, közművelődés területén az alapítvány 12 szakkuratóriumának pályázati felhívásaira évente egy-kétezer pályázat érkezik. A pályázatokat a szakkuratóriumok hatvan, az adott témakör kiváló szakértő tagja bírálja el.

1990 és 2008 közötti években 24 ezer 865 szakalapítványi pályázat részesült, összesen 2095 millió forinttámogatásban, az alapítványi kuratórium központi döntésével további 364 millió forinttámogatást nyújtott. Az alapítvány múlt évi záró tőkeállománya 800 millió forint. Mind a pályázati felhívásokat, mind a kuratórium támogatási döntéseit széleskörű sajtónyilvánosság jellemzi.

Glatz Ferenc, a kuratórium elnöke nyitóbeszédében a nyelvtudás szerepéről beszélt. Mint mondta, sok főiskolát és egyetemet végzett fiatal nem veheti át a diplomáját, mert nem tudott középfokú nyelvvizsgát tenni. Mivel Európai uniós országként nyitottak a határok, mindenkinek lehetősége van a külföldi munkavállalásra, ezek a kollégák nem csak ebből, de az itthoni értelmiségi munkából sem vehetik ki a részüket.

A kuratórium tagjai: Honti Mária, Enyedi György, Horn Péter, Király Tibor, Kiss Gy. Csaba, Vékás Lajos, Láng István, Stark Antal, Várszegi Asztrik. 1993-ban az alapítvány kuratóriuma elhatározta, hogy a pályázati rendszer mellett alapítványi díjakat hoz létre a kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségek elismerésére. A díjakkal nettó félmillió, a fődíjjal egymillió forint jár. A szakkuratóriumoktól és a kuratórium tagjaitól beérkező javaslatok alapján eddig tizenkét alkalommal került sor a díjak átadására. Eddig összesen 267 fő részesült alapítványi díjban.

Szombaton az alapítvány kuratóriuma a fentieken kívül további 14 személyiséget tüntetett ki. Deák Ferenc kutatási díjat Görömbei András, Reichnitzer János és Valki László egyetemi tanár, míg Trefort Ágoston közoktatási díjat Bajzák Erzsébet M. Eszter szegényiskola-nővér, Bak Borbála egyetemi docens, Czirják Attila aktív és Hegyeshalmi Csaba nyugdíjas iskolaigazgató kapott.

A Kodály Zoltán közművelődési díjat Vitray Tamás újságíró, Fejér Miklós vendéglős, Kertész Attila karnagy és Kovács Miklós kékfestő nyerte el. Vetési László lelkipásztor a határon túli kultúra ápolásáért Kemény Zsigmond-díjat, míg Gergely Ágnes író, műfordító és Závada Pál író, szociográfus a Nemes Nagy Ágnes esszédíjat vehette át.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nyelvvizsga, de minek?

Szóljon hozzá!