ZETApress

hírportál

Nyelvvizsga, de minek?

Nagyon fontos az idegennyelvtudás. Az egyetemen, ahol most is tanítok, minden fiatal nyelvvizsgát tesz ? mondta Fodor Gábor SZDSZ-elnök egy reggeli tévéműsorban. ? Igen, mert e nélkül nem kaphatná meg a diplomát ? replikázott Verebes István műsorvezető, s ebben igaza volt. Nemrég egy budai díjkiosztón épp arról beszélt Glatz Ferenc történész, az MTA korábbi elnöke, hogy sok végzős fiatalnak a nyelvvizsga hiánya miatt nem adhatják ki a diplomáját.

Vizsgáljuk meg most azt, hogy jó-e ez nekünk! A rendszerváltoztatás előtt idegennyelvtudás nélkül is lehetett valaki jó orvos, vagy ügyvéd, építhetett hidat, vasutat. A nyelvvizsgát csak 1989-ben javasolta Hámori Csaba ? a KISZ KB korábbi első titkára ?, miután fontosabb (?) tisztségre, az MSZMP Pest megyei első titkárává választották. Szavai meghallgatásra találtak, s ?90-től aztán megkövetelték a hallgatóktól a főiskolákon, egyetemeken. Szerencsére a korábban végzetteknek utólag nem kellett megszerezniük, nem kellett újfent hitelesíttetni okmányukat. (Más kérdés, hogy tudományos fokozatot ők is csak nyelvtudással érhetnek el.) Azóta már az is többször elhangzott, hogy az érettségi bizonyítványt is nyelvvizsgához kéne kötni, de szerencsére a visszamenőlegesség itt sem jutott eszébe még senkinek.

Az 1990-es határnyitáskor sokan aggódtak, hogy az értelmiség külföldre megy szerencsét próbálni. 2004-es uniós tagságunk óta ez az aggodalom még inkább fokozódik, hiszen szabad munkaerő-áramlás van az Unión belül. Azzal, hogy a diplomát is nyelvtudáshoz kötöttük, magunk teremtettünk lehetőséget a felnövő értelmiségnek arra, hogy itt tudjon hagyni bennünket.

Csak magyarul tudással külföldön nehezen boldogulunk. Azok a fiatalok, akik nem tanulnak meg egy idegen nyelvet sem, bizonyára nem mennek külföldre szerencsét próbálni. Nyelvtudás nélkül viszont még gyógyíthatnák itthon a betegeket, szociális munkásként segíthetnék a rászorulót. A bíró is magyarul fogalmazza meg ítéletét, az ügyész a vád-, az ügyvéd meg a védőbeszédét. (Külföldi elkövető esetén amúgy is kell a tolmács.) A mérnök is tervezhetne hidat idehaza. Kár, hogy nyelvtudás híján itthon is elveszik tőlük ezeket a lehetőségeket. Ők legalább közöttünk maradnának, s nem kacsintgatnának minduntalan a külföldi boldogulás felé!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kamu nyelvvizsgák | ZETApress

Szóljon hozzá!