ZETApress

hírportál

Film-Szabadság-?56

Bereményi Géza zsűrielnökÖsszesen 220 pályázat érkezett a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Televízió által kiírt Film-Szabadság-?56 forgatókönyvíró- és ötletpályázatra. A hattagú szakértői zsűri ezekből választotta ki azt a hetet, amelyet a Magyar Televízió a jövőben megfilmesít és 2009. október 23-án bemutat. A díjazottak közül hárman középiskolás diákok, öten pedig felsőoktatási hallgatók ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Televízió októberben hirdetett forgatókönyvíró- és ötletpályázatot középiskolásoknak és felsőoktatási hallgatóknak azzal a céllal, hogy a fiatalokat is bevonja, gondolkodásra késztesse az 1956-os forradalommal kapcsolatban. A pályázatra október 28-ig 30 évesnél fiatalabb diákok jelentkezhettek magyar vagy határon túli magyar oktatási intézményekből nyolcperces filmetűd-tervekkel, vagy három oldalnál nem hosszabb ötletekkel.

A felhívásra összesen 220 érvényes pályázat érkezett a határidőig: 129 a felsőoktatásban tanulóktól, 77 középiskolásoktól, 2 pedig általános iskolás diákoktól. A legfiatalabb pályázó mindössze 11 éves volt. Néhányan több ötlettel, tervezettel is indultak. A 201 magyarországi pályázó mellett 9-en a határon túlról, Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Vajdaságból is küldtek be anyagokat.

A beérkező pályázatokat szakmai zsűri bírálta el, amelynek két elnöke Bereményi Géza és Pálfi György filmrendezők, tagjai Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója, Gryllus Dorka színművész, Seres Tamás, a Magyar Televízió rendezője és Meskó Zsolt producer voltak. Az eredeti tervek szerint a zsűri hat nyertest díjazott volna, ám a beérkezett művek kiemelkedő szakmai színvonalára tekintettel végül hét pályázatot talált megvalósításra méltónak.

A díjazottak: Bence Balázs (Budapest): Október Ifjak, Birtalan Ilona Liliána (Budapest): Lyuk, Csigás Viktor Dávid (Veresegyház): 1956, Hidasi Kata és Harasztos Péter (Budapest): Corvin-köz, Kiss Emma (Budapest): Befürödve, Tucsni László (Zalaszentgrót): Októberi séta, Varga Katalin (Miskolc): Misley.

A hét művet a tervek szerint 2009. október 23-án este mutatja majd be a Magyar Televízió. A díjazottak emellett könyvajándékot kaptak: egy különleges, 1956-ot képekben bemutató kiadványt, amelyet a forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára jelentetett meg a Magyar Köztársaság kormánya, és amely a világ ötven államfőjének üdvözletét, jókívánságát tartalmazza.

A zsűri dicséretében részesült és elismerő oklevelet kapott öt további pályázó: Gábor József Levente (Budakeszi): Két hét szabadság, Győrik Zoltán (Leányvár): Buszmegálló, Bernáth Szilárd (Budapest): Szabadok, Szőcs Petra (Budapest): Fénykép, Zsók Enikő (Sepsiszentgyörgy): Fekete füzet. A beérkezett pályázati anyagok innen letölthetők.

Miniszterelnöki közlemény november 4-e alkalmából

Az 1956-os forradalom a szabad cselekvés és az önrendelkezés vágyáról szólt. Ha igent mondunk erre a szabadságra, igent mondunk ?56-ra is. Ha igent mondunk a független és erős Magyarországra, méltó módon őrizzük a forradalom céljait. Ha tiszteljük a demokráciát, 56 örökösei vagyunk. És ha tiszteletben tartjuk a köztársaság alapeszményeit, a szabadságharc folytatói vagyunk.

Mindaz a függetlenség és szabadság, amit ma mindannyian élvezünk, 1956-ban gyökerezik, és 1989-ben teljesedett ki. 1956-ban a forradalom elbukott ugyan, de évtizedekkel később elérte célját az akkor kezdődött küzdelem: a szabadság és az önrendelkezés igénye erősebbnek bizonyult az önkénynél és az elnyomásnál, és 1989-ben végérvényesen diadalt aratott. Mert hiába győzték le a forradalmat, a tisztesség és a becsület nem tudott elbukni.

Ezért ma, november 4-én, a forradalom leverésének és a megtorlások kezdetének szomorú évfordulóján akkor tiszteljük leginkább 1956 szellemiségét, akkor fejezzük ki legjobban megbecsülésünket az akkor elhunyt és ma élő hősök iránt, ha alázattal és méltósággal köszönetet mondunk nekik azért, hogy Magyarország ma független és szabad.

Az 1956-os forradalom nem elválaszt, hanem összeköt mindannyiunkat: minden demokratát és szabad magyart. Emlékezzünk méltósággal a forradalomra, és hálával, megbecsüléssel 1956 hőseire! ? kéri Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Október 23-ra készülünk | ZETApress
  2. ‘56-ról a fiatalok nyelvén | ZETApress

Szóljon hozzá!