ZETApress

hírportál

Október 23-ra készülünk

Corvin közi csataAz idei október 23-a különlegesen fontos dátum a Magyar Köztársaság történetében. E napon ugyanis nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóját ünnepeljük, hanem a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulóját is.

A kormány idén is színvonalas programmal készül az ünnepségsorozatra, amelyen a hagyományos programok mellett a Parlamentben ünnepi konferencia, Budapest több forgalmas pontján pedig színvonalas szabadtéri programok idézik fel 1956 és 1989 meghatározó történelmi eseményeit.

Az idei ünnepségsorozat már október 20-án kezdetét veszi. Október 20-a és 23-a között Budapest négy forgalmas helyszínén ? a Blaha Lujza téren, a Corvin közben, a Nyugati téren és a Moszkva téren ? 1956 és 1989 archív fotóiból válogatott szabadtéri fotókiállítást, valamint korabeli járművekből és élő szoborcsoportokból álló térinstallációkat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A helyszíneken elhelyezett mozisátrakban minden este 19óráig korabeli archív felvételekből készült dokumentumfilmeket vetítenek. Esténként a programok helyszínén lévő építmények falát óriási fényfestmények díszítik majd, október 23-a és 25-e között pedig a Parlament is nemzeti színű, ünnepi díszkivilágítást kap.

Október 22-én 10 órától ünnepi konferencia lesz a Parlamentben. A konferencián Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla házelnök mellett felszólalnak az ?56-os és ?89-es események szereplői, valamint neves történészek is. Rainer M. János, az ?56-os Intézet főigazgatója az 1956-os forradalom szempontjából közelíti meg ?89 előzményeit, Ormos Mária és Romsics Ignác történészek pedig széles körű áttekintést adnak a kettős évforduló történelmi jelentőségéről. A konferencián az ?56-os és ?89-es események szereplői mellett a miniszterelnök meghívására jelen lesznek az 1989. október 23-án született 20 éves ifjak, a Köztársaság gyermekei is.

Október 22-én 18 órakor katonai tiszteletadás mellett lobban fel a Forradalom Lángja a Kossuth téren. Október 23-án reggel 9:30-kor a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik az ünnepi program a Kossuth téren. Az eseményen a közjogi méltóságok, a Diplomáciai Testület, a magyar egyházak és határon túli szervezetek tagjai, valamint az ?56-os szervezetek képviselői vesznek részt.

A Vértanúk terén 10 órától csendes megemlékezés keretében a közjogi méltóságok és az ?56-os szervezetek képviselői az emlékezés virágainak elhelyezésével róják le tiszteletüket Nagy Imre miniszterelnök szobra előtt, majd 11 órától az Ötvenhatosok terén felállított emlékműnél helyezik el koszorúikat. A koszorúzást az Ötvenhatosok terén egy rövid ünnepi műsor is kíséri majd.

Október 23-án este 6 óra és fél 8 között az MTV az ünnepi műsor részeként mutatja be a tavaly meghirdetett Film-Szabadság-?56 elnevezésű forgatókönyv-író és ötletpályázat győztes alkotásaiból, ismert rendezők ? Horváth Lili, Déri Balázs, Fazekas Péter, Seres Tamás és Spáh Dávid ? közreműködésével készült hét kisfilmet.

Az 1956-os parlamenti sortűz áldozataira október 25-én egész nap a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt elhelyezett ünnepi installációval emlékezünk, ahol korabeli hangfelvételek sugárzása mellett történészhallgatók mesélnek az érdeklődőknek az 53 évvel ezelőtti eseményekről.

Az ünnepi rendezvénysorozat hagyományosan a november 4-i Gyásznapon zárul. A záróünnepségre a Hősök terén 11 órakor közjogi méltóságok jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett kerül sor. A Forradalom Lángja is ezen a napon, szintén hagyományos katonai tiszteletadás mellett, 18 órakor alszik ki a Kossuth téren. A programokról részletes információ oldalukon is megtalálható ? közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!