ZETApress

hírportál

Haydn év 2009-ben

2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydn-ra emlékezik a világ, így Magyarország is. A zeneszerzőről szóló jubileum 2009-ben a legjelentősebb közép-európai emlékévnek ígérkezik, hiszen Haydn ma a legnagyobbra értékelt, muzsikológusok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, aki több mint 30, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon. Hazai kötődése is van tehát a programsorozatnak, különös tekintettel arra, hogy Haydn zenei örökségére építve rendezik meg minden évben a Kastélykoncertek Eszterházán koncertsorozatot a fertődi Esterházy-kastélyban, amely program 2008-tól szintén a Hungarofest KLASSZ Zenei irodájának a koordinálása alá került.

Magyarországon a ZENÉT nagybetűvel írjuk ? ezzel a szlogennel hirdeti a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája a zenei évadokat itthon és külföldön. Az elsősorban a jubileumi zenei évadok koordinálásra létrejött Zenei Iroda ezt a gondolatiságot szem előtt tartva tervezi mind a Haydn Év 2009 programjait, mind a hozzá kapcsolódó kommunikációt megvalósítani ? tudtuk meg tegnap a kismartoni sajtótájékoztatón.

A Haydn emlékév előkészítését a KLASSZ Zenei Iroda tavasszal kezdte el, ennek keretében sor került egy neves zenei, és kulturális szakemberekből álló Tanácsadó Testületet összehívására, amely a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodájának koordinálásával valósítja meg a 2009-es év koncepciójának, és programjainak összeállítását.

A Haydn Tanácsadó Testület munkájában olyan jelentős szakemberek vesznek részt, mint a nemzetközileg elismert Haydn szakértő Somfai László, a Bartók Rádió adófőszerkesztője Farkas Zoltán, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora Batta András. A részletes programtervezet szeptemberre elkészült, a magyar programok hivatalos bejelentésének időpontja november 26. A hivatalos bejelentés napján egy esti díszelőadás keretében az MTA dísztermében Haydn: L?isola disabitata című operája hangzik majd el az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.

A 2008-as év előkészületei

A Haydn Év 2009 kommunikációja és felvezető eseményei már 2008 nyarán elkezdődtek, Kastélykoncertek Eszterháza 2008 néven egy egész nyarat átívelő fesztiválsorozatot szervezett a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája, együttműködésben a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával és a Magyar Haydn Társasággal.

A Zenei Iroda fontosnak tartja, hogy külföldi partnerekkel és fesztiválokkal együttműködve nemzetközi projekteket szervezzen, és a hagyományos zenei értékek mellett olyan újításokat is bevezessen, amelyek maradandóak lehetnek a magyar kulturális élet számára. A Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája a Haydn Év kapcsán tárgyalásokat folytat konkrét együttműködésekről az osztrák felelős partnerekkel: Walter Reicherrel a burgenlandi programok művészeti igazgatójával és Franz Patay-val a Joseph Haydn Burgenland GmbH ügyvezető igazgatójával.

Az osztrák partnerekkel való együttműködés tárgya: az osztrák Joseph Haydn Burgenland GmbH és a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája, mint a Haydn Év osztrák és magyar jubileumi év koordinátorai, együttműködnek a másik fél programjainak népszerűsítésében hazájukban, és a nemzetközi színtéren is. A két fél továbbá közös programokat valósít meg a Haydn Ev keretében, mint például a május 31-i Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje Eisenstadban és Fertődön.

A Haydn Év 2009 programkoncepciója

A programsorozat magas színvonalú, különböző művészeti ágakat felölelő rendezvényekből áll, amelyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkednek. A programok között mind a szakmai elit, a klasszikus zenét szerető közönség, és a fiatalok is megtalálják a számukra érdekes kapcsolódási pontokat. A jubileumi programot a Haydn témában, illetve az adott kor tekintetében érintett, kulcsfontosságú partnerek, egyéb kulturális intézmények, szervezetek programjavaslatai alapján alakította ki a Haydn Tanácsadó Testület.

Az események által megismerhetővé válik Haydn egész munkássága, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre, az Esterházy család, és a kor, amelyben Haydn élt és alkotott. A programoknak két fontos központja van: a Haydn életében kiemelkedő szerepet játszó fertődi Esterházy-kastély és a régió, illetve Budapest. Eszterháza az exkluzív koncert-kuriózumoknak ad helyet (Malcolm Bilson, Orchestra of the Age of Enlightenment, Mosaiques-vonósnégyes, Tomasini-vonósnégyes), míg Budapest a széles tömegeket megszólító kulturális események helyszíne: Múzeum+ Haydn-nal a Szépművészeti Múzeumban, Haydn Maraton a Millenárison crossover koncertekkel, ?Haydn fejének? misztikus története a Bárka színház előadásában.

A Haydn Év legkiemelkedőbb rendezvénye május 31-e, Haydn halálának 200. évfordulója. Ezen a napon a világ koncerttermeiben, így Magyarország több nagyvárosában (például Budapest, Sopron, Esztergom, Pécs és Balatonfüred) és Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is felcsendül Haydn A teremtés című oratórikus műve. Az egész országot átfogó koncertsorozat ezúton kapcsolódik az osztrák kezdeményezésű nemzetközi projekthez, a World Creation Day-hez.

A KLASSZ Zenei Iroda ezen a napon együttműködésben a Magyar Televízióval Haydn Maratont tervez a Millenárison. A maraton keretében déltől éjfélig Haydn koncertek szólnak, a klasszikus zene keveredik más zenei műfajokkal, szimfonikus zenekarok, kisebb formációk, nagy egyéniségek lépnek fel, zenés gyerekprogramok szórakoztatják a legkisebbeket, és a fiatalokat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a 4-es, 6-os Zene villamos köti majd össze. A zenei iroda célja ezzel a nagyszabású programmal, hogy ezen a napon minél több embert érjen el, és mozgasson meg a zene által.

Kastélykoncertek Eszterháza 2009

Eszterháza már régóta büszkélkedhet sikeres fesztiválokkal, koncertekkel. A koncerteken, a magas színvonalnak köszönhetően, a magyar zenei élet elitje mellett, nagy számú külföldi publikum is részt vesz. A 2009-es Haydn Évben kiemelt szerepet kap az Esterházy-kastély; a lenyűgöző szépségű barokk környezetben júniustól szeptember közepéig minden hétvégén különleges koncerteket hallgathatnak az ideérkező látogatók.

A zenei fesztiválon olyan kiemelkedő nemzetközi hírű hazai, és külföldi művészek lépnek fel, mint például: Orchestra of the Age of Enlightenment ? vezető: Sir Roger Norrington, Tomasini-vonósnégyes, Mosaiques-vonósnégyes, Malcom Bilson, Jánosi-együttes, Trio Antiqua, Authentic Vonósnégyes, Aurale Musicale ? művészeti vezető Máté Balázs, Perényi Miklós, Kokas Dóra, Kelemen Barna.

Célunk a térségben továbbá, hogy partnereinkkel, a wellness turizmus helyi képviselőivel közösen olyan komplex programcsomagokat is kínáljunk, ahol a kulturális élmény mellett a régió természeti szépségeit és üdülési lehetőségeit is felfedezhetik a hazai és külföldi turisták egyaránt.

KLASSZ-MR Fesztivál

A KLASSZ-MR Fesztivál a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Iroda és a Bartók Rádió közös, 3 napos fesztiválja Eszterházán. A rendezvény egy nemzetközi kooperációban, az osztrák Haydn Festspiele Eisenstadt-tal együttműködésben kerül megrendezésre. A koncerteket a Bartók Rádió (MR3) közvetíti.

A 3 napos rendezvénysorozat első napján, május 29-én a Concerto Armonico, és Spányi Miklós műsora, 30-án Vashegyi György és az Orfeo Zenekar műsora hallható majd. 31-én, vasárnap a zeneszerző halálának évfordulóján délelőtt az Akademie für Alte Musik Berlin ad koncertet, ezt követi este az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar fellépése (Fischer Ádám vezetésével), melynek keretében többek között Haydn Búcsúszimfóniáját is előadják.

A programok között fontos szerepet játszik a tudomány is. A Haydn Év legkiemelkedőbb nemzetközi konferenciája 55 előadóval Budapesten és Eszterházán kerül megrendezésre 2009. május 27-30. között a Magyar Haydn Társaság, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének szervezésében.

A KLASSZ Zenei Iroda a szórakoztató programok megvalósítása mellett arra is törekszik, hogy támogassa a zenei utánpótlást, a legkisebbektől a professzionális fiatal művészekig, ezért olyan kezdeményezéseket indított és indít útjára, mint például a KLASSZ Zenei Tehetségprogram, a rendhagyó énekórák, vagy ifjúsági koncertsorozatok szervezése országszerte. Mindezt friss, fiatalos kommunikáció segítségével kívánja eljuttatni a célközönséghez. A Haydn Év 2009-ről november 26-tól itt találunk bővebb információkat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Haydn év 2009

Szóljon hozzá!