ZETApress

hírportál

Haydn év 2009

140 rendezvény, 134 komolyzenei koncert, 30 külföldi sztárfellépő és zenekar, 13 városban országszerte és külföldön. Magyarországon a ZENÉT nagybetűvel írjuk ? ezzel a szlogennel hirdeti a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája a zenei évadokat itthon és külföldön. Az elsősorban a jubileumi zenei évadok koordinálására létrejött Zenei Iroda ezt a gondolatiságot szem előtt tartva tervezi mind a Haydn Év 2009 programjait, mind a hozzá kapcsolódó kommunikációt megvalósítani, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydn-ra emlékezik a világ, így Magyarország is. A zeneszerzőről szóló jubileum 2009-ben a legjelentősebb közép-európai emlékévnek ígérkezik, hiszen Haydn ma a legnagyobbra értékelt, muzikológusok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, aki több mint 30, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon. Hazai kötődése is van tehát a programsorozatnak, különös tekintettel arra, hogy Haydn zenei örökségére építve rendezik meg minden évben a ?Kastélykoncertek Eszterházán? koncertsorozatot a fertődi Esterházy-kastélyban, amely program 2008-tól szintén a Hungarofest KLASSZ Zenei irodájának a koordinálása alá került.

A Haydn emlékév előkészítését a KLASSZ Zenei Iroda 2008 tavaszán kezdte el, ennek keretében sor került egy neves zenei, és kulturális szakemberekből álló Tanácsadó Testület összehívására, amely a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodájának koordinálásával valósítja meg a 2009-es év koncepciójának és programjainak összeállítását. A Haydn Tanácsadó Testület munkájában olyan jelentős szakemberek vesznek részt, mint a nemzetközileg elismert Haydn szakértő Prof. dr. Somfai László, a Bartók Rádió adófőszerkesztője Farkas Zoltán, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Dr. Batta András. További tervekről már a kismartoni sajtótájékoztatón is hallhattunk.

Külföldi magyar intézetek programjai

A Haydn Év keretében a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája pályázatot hirdetett tízmillió forint keretösszeg erejéig a Külföldi Magyar Intézetek számára kulturális programcsomagok benyújtására. A kiírt pályázat célja az volt, hogy külföldön is bemutatkozhassanak a Haydn Évhez kapcsolódó magyar produkciók. A pályázat iránt rendkívüli volt az érdeklődés, 13 Intézet nyújtotta be terveit, amelyekből öt intézet: Berlin, London, Pozsony, Prága, Sepsiszentgyörgy kapott végül támogatást. A döntés a Haydn Tanácsadó Testület szakmai javaslatai alapján született meg.

Tudományos programok és tehetséggondozás

A Haydn Év programjai között fontos szerepet játszik a tudomány is. A Haydn Év legkiemelkedőbb nemzetközi konferenciája 55 előadóval Budapesten és Eszterházán kerül megrendezésre 2009. május 27-30. között a Magyar Haydn Társaság, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének szervezésében.

A KLASSZ Zenei Iroda a szórakoztató programok megvalósítása mellett továbbá arra is törekszik, hogy támogassa a zenei utánpótlást, a legkisebbektől a professzionális fiatal művészekig, ezért olyan kezdeményezéseket indított és indít útjára, mint például a KLASSZ Tehetségek Program, a rendhagyó énekórák, vagy ifjúsági koncertsorozatok szervezése országszerte. Mindezt friss, fiatalos kommunikáció segítségével kívánja eljuttatni a célközönséghez. A Haydn Év 2009-ről új honlapjukon találhatunk bővebb információt.

Szóljon hozzá!