ZETApress

hírportál

Európában a gyermekmédiások

Halász Juditot köszöntötték születésnapján kicsik és nagyok a közelmúltban alakult Gyermekmédia Egyesület rendezvényén, melyre délelőtt 10 órakor került sor a Parlamenttel szemben horgonyzó Európa Hajón. A több nemzedék gyermekei által tisztelt és szeretett Kossuth-díjas színművészt az ország különböző részeiből érkezők köszöntötték.

Ezzel egy időben a hajó konferencia termében került sor a Gyermekmédia Egyesület által szervezett első Gyermekmédia Szakmai Kerek-asztal konferenciára. A résztvevők a gyermekeknek szóló újságok, rádiós és televíziós műsorok tartalmát értékelték. A róluk szóló, a közvéleményt és a gyerekek szemléletét alakító kommunikációt szerették volna segíteni, a gyerekek bevonását, véleményeik megjelenítését szorgalmazták.

A konferencián megjelent ? többek között ? Ranschburg Jenő, Marék Veronika, Takács Vera, Nógrádi Gábor, Palásthy György, Trencsényi László. A rendezvényt támogatta az UNICEF is. A rendezvény védnöke Lévai Katalin, uniós parlamenti képviselő, Majtényi László, ORTT-elnök és Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter volt, bár ő inkább a gyermekek helyett a nyugdíjasokat választotta. Helyettük a BM Duna Palotában az MSZP Nyugdíjas tagozatának Szépkorúakért Érdemérem-átadó ünnepségén vett részt.

Apor Vera, az egyesület elnöke a kerekasztal-beszélgetést megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ?50-es, ?60-as években a rádió gyermekriportereként olyat is megkérdezhetett, amit egy felnőttnek nem lehetett. Arra akkor biztosan nem gondolt, hogy ezeket a kérdéseket sugallja-e neki valaki? Azt is nehéz lenne ma már kideríteni, hogy a gyermekrádió épp az ilyen kényes kérdések kiderítésére jött-e vajon létre, vagy később vált csak azzá? Ma már természetes számunkra a sajtószabadság, de olyan jó dolog nosztalgiázni a ?90-es évek változásait megelőző állapotokon.

A ?90-es évek közepén a Nap TV Napnyugta című műsoraiban riportereket kerestek. Néhány adásban én is részt vettem, ott készíthettem egy börtönriportot is. A versenyzők tétje a későbbi álláslehetőség volt, s a meghívott vendégek szívesen válaszoltak kérdéseinkre. Egy kivétel mégis akadt, bár ezt én már csak a képernyőről figyelhettem.

Pitti Zoltán, az APEH elnöke volt a vendég, aki miniszter biztosként a VPOP-t is felügyelte. Közéje és a négy alkalmi riporter közé Bárdos Andrást ültették, aki mintegy kis cenzor, megszűrte a fiatalok kérdéseit. Az elnöknek csak azokra kellett felelnie, amit Bárdos továbbengedett, s ilyen bizony alig akadt. A kérdések zöménél elmagyarázta, hogy ilyet bizony nem kéne feltenni! Azóta sem tudom, hogy Pitti kérte-e a segítséget, vagy a szerkesztők ajánlották, de tény hogy a többéves sorozatban ilyen többé nem fordult elő.

Szóljon hozzá!