ZETApress

hírportál

Kocsonya busókkal

Újra itt a Kocsonyafesztivál, a jókedv fesztiválja! A XI. Miskolci Kocsonyafesztivál idén február 18-20. között kerül megrendezésre. Az ország egyik legismertebb fesztiválját évente több mint kétszázezren keresik fel ? tudtuk meg minapi sajtótájékoztatójukon, a Gundel étteremben.

Autentikus hangulatának és tradicionális termékkínálatának köszönhetően évről évre nagyobb vonzerőt jelent a külföldiek számára is. Idén először az UNESCO Szellemi Kulturális öröksége részévé vált Mohácsi Busójárás is bemutatkozik a Kocsonyafesztivál vendégeinek.

A február közepén induló Miskolci Téli Fesztivál számos eseményt foglal magában. A rendezvénysorozat fő attrakciója a február 18?20. között megrendezésre kerülő XI. Kocsonyafesztivál. 19-én, szombaton az Élményvonattal is oda-visszautazhatunk. A fotókat a decemberi vonatbemutatójukon Lantai József készítette a Nyugati pályaudvaron.

A mára már nemzetközivé vált eseményre érkezett pályázatok számban és színvonalban is minden várakozást felülmúltak. A tizenegy éve hatalmas népszerűségnek örvendő eseményt rendkívüli érdeklődés övezi határon innen és túl. Az idei fesztivál egy különleges földrajzi- és időutazás is lesz a Kárpát-medence gazdag kulturális és gasztrokulturális történelmében.

A rendezvény napjaira a város egy óriási, különleges piactérré alakul át kikiáltókkal, langaléta garabonciásokkal, csepűrágókkal, vásári komédiásokkal, jövendőmondókkal, a határon innen és túlról érkező népművészekkel, népi iparművészekkel, minősített kézművesekkel, kiemelt színvonalat biztosító árusokkal.

A fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához: az ínyencek tucatnyi féle kocsonyakülönlegesség közül válogathatnak. A különböző tájegységek, a Kárpát-medence étel- és italkülönlegességeinek széles választékát ugyancsak megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak a Kocsonyafesztiválra.

A rendezvény a programok tekintetében is igyekszik a látogatók minden csoportjának igényes és tartalmas időtöltést kínálni. A gyermek- és családi programokon túl sportrendezvények, ismeretterjesztő-, az életminőség javítását célzó, prevenciós jellegű, és zöld-programok, szórakoztató és gasztronómiai események, szakmai találkozók, könnyű- és komolyzenei, valamint népzenei koncertek, színházi előadások, filmes programok is színesítik a hamisítatlan század eleji piaci hangulatot.

A 2010-ben Kiváló Minősítésű Fesztivál-besorolást kapott eseményen idén először mutatkozik be a jelenlevőknek az UNESCO Szellemi Kulturális örökség részévé vált Mohácsi Busójárás. A két neves rendezvény szervezői együttműködésük céljául tűzték ki többek között, hogy egymást erősítve törekednek a szellemi kulturális örökség tudatosítására hazánkban és nemzetközileg egyaránt.

A Kocsonyafesztivál szervezői szívesen osztoznak a népszerűségben. Kiemelten fontos számukra, hogy támogassák azokat a településeket, régiókat, melyek kiemelkedő kulturális és örökségvédelmi tevékenységeknek szentelnek különös figyelmet. 2011-ben Hajdúböszörmény is a fesztivál vendége lesz és ezzel egy akár hosszú távú, egymás értékeinek népszerűsítését segítő együttműködés veheti kezdetét.

A 2010-es Kocsonyafesztiválhoz hasonlóan idén is megelevenedik a történelem. Az érdeklődők, II. Rákóczi Ferenc ?dédunokája?, Rákóczi Zsigmond segítségével saját kezűleg nyomtathatják ki a Vizsolyi Biblia eredeti első oldalát, a fesztivál ideje alatt a Szinva teraszon felépített, az ország egyetlen működőképes XVI. századi interaktív nyomdájában.

2011-ben, a Liszt Ferenc emlékévben a zene és az ének, a fesztiválon is fontos szerepet kap. Újra felépül a bálaszínház, ahol izgalmas programok várják a közönséget, lesz közös gitár és énekóra. Az esemény helyszíne idén is a Hősök tere lesz, amit erre a három napra a busók tiszteletére Busó térré kereszteltek.

A Kocsonyafesztivállal párhuzamosan indítja útjára a fesztivál főszervezője a Szeretem Miskolcot klubot. A klubhoz csatlakozók a fesztivál ideje alatt kedvezményesen vásárolhatnak azon kereskedőknél, vendéglátóhelyeken, kézműveseknél, őstermelőknél, ahol látják az Én is tagja vagyok a Szeretem Miskolcot klubnak táblát. Az 500 forintért megvásárolható klubtagsági csuklópánt érvényes a 26-i Kocsonyabálra is. A fesztivál programja napról bővül, a honlapjukon a szervezők folyamatos tájékoztatást nyújtanak.

A fesztivál

A Miskolci Téli Fesztivál, Kocsonyafesztivál az Észak-magyarországi régióból, Miskolc és térsége népszerűsítéséből kiinduló Vendégségben Miskolcon-programsorozatból lett önálló rendezvénnyé. A Kocsonyafesztivál mára egy egyedülálló, kiemelkedő látogatottságú és ismertségű nemzetközi rendezvénnyé vált.

Az 1999-ben elindított program célja, hogy a hazai és külföldi vendégek a téli szezonban is a városba látogassanak és mind Miskolcon, mind a régióban egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag várost, térséget ismerjenek meg.

2011-ben a Kocsonyafesztivál központi témaköre a Kárpát-medence kulturális sokszínűsége. A rendezvény szervezői szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy hazánk megannyi kultúra és nép találkozási és együttélési színhelye. Szeretnék egyúttal hangsúlyozni, hogy a ránk maradt értékeket meg kell őrizni a jövő számára, és biztosítani kell, hogy ez a kulturális kincs minél szélesebb körben bemutatkozhasson.

Az esemény és egyben a Miskolci Téli Fesztivál záróakkordjaként idén február 26-án kerül sor a 2001-től már hagyománnyá vált élmények és kapcsolatok báljára, a híres miskolci Kocsonyabálra, a lillafüredi Hotel Palotában. A rendezvény 2010-ben Turisztikai Nívódíjat illetve a Magyar Fesztivál Regisztrációs- és Minősítési Programot lebonyolító Szakmai Intéző Bizottság elbírálása alapján Kiváló Minősítésű Fesztivál besorolást kapott.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Miskolci kocsonya | ZETApress

Szóljon hozzá!