ZETApress

hírportál

Nosztalgia Hűvösvölgyben

Fél éve van szóvivője a Gyermekvasútnak. Fenyvesi András, VII. kerületi, 6-ik osztályos tanuló másfél éves vasúti szolgálat után kapta megbízatását. Azóta is rendszeresen vonatozik, 15 naponta más-más munkakörben, más-más állomáson teljesít feladatot.

Hat éve még felnőtt korára is vasutas álmokat dédelgetett, de mára ezek szertefoszlottak. Nem tudja még, mi lesz, ha nagy lesz, nagyon sok elképzelése van. 4,45-ös félévi átlagával a középiskolában sem lehet majd baj a tanulással. Addig is örül a rendszeres szolgálatoknak, a kéthetes nyári táboroknak. Olyankor a hűvösvölgyi Vasutas Otthon melletti faházakban laknak, nappal az Állatkertbe, Vidámparkba, strandra és moziba mennek, este sétahajóznak a Dunán.

A fentieket maga az érintett mondta el nekem ma délelőtt Virágvölgyben, a 60 éves Gyermekvasút sajtóvonatán. A Gyermekvasút ? az egykori Úttörővasút ? idén ünnepli 60. születésnapját. A MÁV Zrt. egy egész éves rendezvénysorozattal kíván tisztelegni az évforduló alkalmából. Ennek első ?állomása? a mai Gyermekvasút napja című esemény volt, amelynek apropója, hogy az építkezést épp 60 évvel ezelőtt, 1948. április 11-én kezdték meg. Az első szakasz átadása Széchenyi hegy és Előre ? a mai Virágvölgy ? állomások között alig pár hónap múlva, augusztus elsején megtörtént.

Az üzemeltető MÁV Zrt. büszke arra, hogy a keskeny-nyomközű vasút a Budai-hegység egyik kedvelt kirándulópontja, s a szolgálatot teljesítő ifjú kollégákkal igazi kuriózumnak is számít Európa-szerte. A vonaton és a sajtótájékoztatón lehetőségünk nyílt bepillantást nyerni a Gyermekvasút életébe, munkájába, megismerkedhettünk a szolgálatot teljesítő gyermekekkel, valamint olyan egykori ?kisvasutasokkal?, akik hatvan évvel ezelőtt részt vettek az építkezésben, vagy az első vonatindításkor. Egyikük éppen aznap teljesített szolgálatot.

Személyes gyermekvasutas élményeiről mesélt Péter Petra ? azaz Rádió Petra ?, a Danubius Rádió műsorvezetője is. A hüvösvölgyi fogadás után megnéztük a végállomás épületében lévő múzeumot és a szomszédos vasútmodell-kiállítást is. Idén számos programot szerveznek. Ezekről is, meg egyéb érdekességekről is olvashatunk honlapjukon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Születésnap a Gyermekvasúton

Szóljon hozzá!