ZETApress

hírportál

Bodó-alkotások a Díszterem falán

Szamosszegi Bodó Sándor festőművész kilenc olajfestményét csodálhatjuk meg mától a Hadtörténeti Intézet és Múzeum II. emeleti dísztermének falán. A képekhez rövidesen megtervezik a szórt fényű világítást, így a művészi élmény még különlegesebb lesz. A beruházás végleges lesz, mert a festőművész a múzeumnak ajándékozta alkotásait.

Ki is ez az idős művész, aki ilyen nagylelkűen támogatja a kultúrát. Szamosszeg szülötte ő, aki az ötvenes élvekben a fővárosba, iparművészeti középiskolába került. Felesége, Bodó Fábián Ilona is itt tanult. 1956-ban politikai fogoly volt, de sikerült elmenekülnie, Legalább öt órát gyalogoltak együtt, mire el tudták hagyni az országot. Az Egyesült államokbeli Tennesse állam fővárosában, Nashville-ben telepedtek le. Itt 42 termékeny évük következett. Képet, szobrot, textíliát készítettek. Sokszor abból éltek, amit sikerült eladniuk.

Pályájuk csúcsán 1998-ban a honvágy hazavezérelte a házaspárt. Budán, a Keleti Károly utcában telepedtek le. Itt hozták létre a Bodó Szalont, s itt alkottak együtt Ilona 2004-ben bekövetkezett haláláig. Szamosszeget sem felejtették el, s az alföldi szülőfalu is büszke rájuk. Sanyi bácsit két éve díszpolgárukká választották. Őt is és a másik Budapesten élő díszpolgárukat, Palágyiné Völgyes Rózsát is tanítják az iskolában. Az átadási ünnepségre is népes küldöttség érkezett polgármesterük vezetésével.

Sanyi bácsi legalább 120 képet alkotott, pontos számát nem ismeri. A Hadtörténeti Múzeum földszinti márványtermében eddig két kiállítása volt, s ezeknek a képeiből ajándékozott most kilencet az intézménynek. Három kép az egri vár ostromát ábrázolja, a másik három Buda törökkori harcait, míg a további három olajfestmény az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budavári csatajeleneteit varázsolja elénk. Az emberek és állatok ? kutyák és lovak ?, valamint az építmények élethűen aprólékos kidolgozása miatt magunkat is bele tudjuk képzelni az események kellős közepébe.

Szóljon hozzá!