ZETApress

hírportál

Robinson a világhálón

A Ventus Libro Kiadó októberben jelentette meg képregény sorozatának első kötetét, Daniel Defoe világhírűvé lett Robinson Crusoe című kalandregényét. A mű 1719-ben jelent meg először, és rögtön óriási sikert aratott. A minap már láthattuk a Kossuth Kiadó évzáróján.

A világ csaknem minden nyelvére lefordították, de később meg is filmesítették. Most a képregény változatában a Kossuth Kiadó weboldaláról idekattintva napról-napra, lapról-lapra letölthető a 64 oldal 64 nap alatt.

A regény alapja valóságos történeten alapul: Alexander Selkirk matróz hosszú éveket töltött egy lakatlan szigeten, a Chiléhez tartozó Juan Fernandez szigetén. A büntetést kapitánya rótta rá. Az eset tanulsága, hogy Selkirk a civilizációtól távol is képes volt elfogadható, emberi körülményeket kialakítani. A különös sorsú matróz története mindenkihez eljutott. Defoe személyesen is találkozott vele, s hetek alatt papírra vetette művét.

A regény főszereplője Robinson, aki szembeszáll apjával, mivel a szülője akaratával szemben nem akar ügyvéd lenni. Robinson nem képes a kalandvágyát legyőzni, ezért tengerre száll. A műből kiderül, hogy Robinson élete egyáltalán nem volt unalmas, s mindig sikerült valamilyen veszélyből megmenekülnie. Robinson pontosan 28 évet, két hónapot és 19 napot töltött a lakatlan szigeten. Miként és hogyan élte át ezeket az éveket, miért keresztelte el új társát Pénteknek, és miként távozott a szigetről, mindez kiderül a lebilincselően izgalmas regényből.

A sorozat első évadának havonta megjelenő kötetei a világirodalom klasszikus kalandregényeit adaptálják a fiatalok igényeihez igazodva. Az átdolgozások megőrzik az eredeti művek lényegét, a kor hangulatát és az igényes rajzok, az egyszerűsített nyelvezet segítségével arra ösztönzik az olvasót, hogy megismerje és megkedvelje az irodalmi alkotásokat. Mert olvasni sokféleképpen lehet, de mindig kell!

Szóljon hozzá!