ZETApress

hírportál

Operaház a Könyvesházban

könyvborítóFotós is és mérnök is szerettem volna lenni egyszerre ?79-ben, de mivel ezt nem engedélyezték, inkább elhagytam az országot, mondta este Regős László fotóművész Az Operaház című kötetének bemutatóján, az Alexandra Könyvesházban. Az alkotóval és Vass Lajossal, az Operaház főigazgatójával Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója beszélgetett, miután a kötet fotóanyagából rendezett kiállítást megnyitották.

A művész már gyermekkorától fotósnak készült, s ebben édesapja is segítette. Igaz ő csak amatőr volt, de fia gyakran segített neki a sötétkamrában előhívni a filmet, nagyítani a képeket. Diplomát is akart, s mivel a fotózáshoz, a vegyszerekhez a kémia állt legközelebb, vegyészmérnök lett. Zsebében a diplomával lépett be a Forte Gyárba, de a fentebb említett választási kényszer után inkább az Egyesült Államokba távozott.

Műszaki ember lévén az épületek is érdekelték. Egy híres épületfotósnál kopogtatott, asszisztensnek kínálkozott, de a mester konkurenciát látott benne, s nem vette fel. Ezután már dacból is épületfotós lett, s pár éven belül elhódította az amerikaitól a kuncsaftköre felét.

A budapesti Operaházat hét éve kezdte fényképezni. Munkájához sok segítséget kapott Vass Lajostól, aki korábban miniszteri biztosként állt az intézmény élén, ma pedig már ő a főigazgató. Olyan helyekre is bejutott, ahová csak a bennfentesek mehetnek, s ez külön élményt jelentett számára. A képekből azután összeállt az album, melyet most magyar és angol nyelven jelentettek meg. A mű elkészülte után sem ül a babérjain. A Dohány utcai Zsinagógáról szeretne újabb albumot kiadni, melyet a világ legnagyobb és legszebb zsinagógájaként jellemzett az esti beszélgetésen.

Vass Lajos főigazgató az Operaház felújítási terveiről beszélt. Két év múlva, 2009. szeptemberében lesz 125 éves az épület, s utoljára harminc éve végeztek benne nagyobb mérvű felújításokat. Most sem kezdhetnek még hozzá, mert először az Erkel Színházat kell befejezni. A Köztársaság téri épület 2011. őszére újul meg többfunkciós épületként, ahol évente 100-120 napig játszanak operát. Az Andrássy úti palota rekonstrukciója csak ezután kezdődhet, s a ?10-es évek közepére fejeződhet be.

A főigazgató egy közelebbi álmáról is beszélt. Operamúzeumot szeretne a palota legfelső szintjén. Határidőt nem mondott, de ezt már talán a 125 éves születésnapon is megcsodálhatjuk. Számos ereklye van a házban, érdemes lesz közkinccsé tenni. A most elkészült fotóalbum is bizonyára odakerül, s a díszvendégek is megkaphatják majd protokolláris ajándék gyanánt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Zsinagóga Erzsébetvárosban | ZETApress

Szóljon hozzá!