ZETApress

hírportál

Zsinagóga Erzsébetvárosban

könyvborítóEmlékszem, kisfiú voltam, amikor apám először magával vitt. Egyáltalán nem tetszett. Sötét, nyomasztó hely volt, a levegőt átjárta az omladozó vakolat és penész szaga. Nem értettem, hogy miért könnyes az emberek szeme ? írta Regős László: A Dohány utcai zsinagóga című képeskönyve előszavában.

A szerző a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán végzett, utána a Forte Fotokémiai Vállalatnál kezdett el dolgozni. 1979-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol a hőn áhított politikai és művészi szabadságot kereste. Hat év múltán megnyitotta saját fotóstúdióját, ahol főleg épületfotózással és belső terek fényképezésével foglalkozik. Jelenleg Michigan államban él családjával. Munkái számos hazai és nemzetközi folyóiratban és könyvben megjelentek. Kiállított Budapesten, New Yorkban, Detroitban és Chicagóban. Az Operaház című könyve 2007-ben jelent meg az Alexandra Kiadónál.

Később, amikor már túlságosan is jól értettem, ha csak tehettem, visszatértem kaddist mondani a nagyszüleimért, akik soha nem jöttek vissza Auschwitzból a többi hatszázezer magyar zsidóhoz hasonlóan, akik nem élték túl a holokausztot ? folytatódik az előszó. ? A folyamatos rendőri figyelem ellenére is rendszeresen visszajártam családommal és barátaimmal együtt, demonstrálva, hogy a kommunista párt gyűlései helyett inkább ott a helyünk, a Dohány utcai zsinagógában.

1979-ben hagytam el az országot, politikai, vallási és művészi szabadságot keresve. Amikor néhány évvel ezelőtt újra láttam a zsinagógát, nem akartam hinni a szememnek. Gyönyörű volt, valószínűleg szebb, mint 1859-es születésekor. Beleszerettem a lélegzetelállító szépségébe. Világossá vált számomra, hogy mind magyar zsidó gyökereim, mind az a tény, hogy sikeres épületfotográfus vált belőlem, arra predesztinálnak, hogy fényképeket készítsek erről a csodálatos épületről. Nem lehetne megfelelőbb alkalom hovatartozásom és tiszteletem kifejezésére, mint a zsinagóga születésének 150. évfordulója.

Regős László könyve Az Operaházhoz hasonlóan szintén az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg a szerző fotóival. Tegnap esti sajtóbemutatóján a szerzővel Nagy György, a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetője beszélgetett a zsinagóga közelében, a Károly körúti Alexandra Pódiumon. Közreműködött Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija.

Szóljon hozzá!