ZETApress

hírportál

Zenészportrék Hérics Nándortól

Hetvenhét magyar népmese is lehetne a címe Hérics Nándor új könyvének, mondta Horváth Attila szövegíró a könyv sajtóbemutatóján a Budapesti Kongresszusi Központban. A magánkiadásban megjelentetett kötetben az elmúlt negyven év pop-, rock- és beatnagyságai szerepelnek, szám szerint 78-an. Ahogy a népmesében a legkisebb fiú, ők is úgy indultak el a zenei élet rögös útján a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években. A mesehősök a fele királyságot és a királylány kezét nyerték el, míg az ő jutalmuk az országos, meg a határon túli elismerés lett.

Az egykori reklámgrafikus az elmúlt év elején fotókat készített 77 régi zenész barátjáról – köztük három énekesnőről -, s közben elbeszélgetett velük. Alapi Istvántól Dinnyés Józsefen, Karácsony Jánoson, Molnár Györgyön és Solti Jánoson át Zoránig névsor szerint kerültek interjúi a könyvbe. Mindegyikükről három-három portrét láthatunk, melyeket sajátos grafikai módszerével varázsolt egyedivé a szerző. A 78-ik portrétrió az 1982-ben elhunyt Radics Bélának állít emléket. Vele értelemszerűen nem történhetett meg a beszélgetés, így róla egykori zenésztársai vallanak a könyvben. Pásztory Zoltán, az Illés együttes egykori dobosa viszont még halála előtt beszélhetett Nándinak az életéről.

A könyv előszavát egy másik Illés legenda, Bródy János írta, míg a négy évtized kortörténetét Zoltán János mutatja be kellő részletességgel öt oldalon át. A portrék művészi értékét Wehner Tibor művészettörténész méltatja a kötetben, s tette ugyanezt a születésnapi sajtóbemutatón. A zenéről az Illés Klub fiatal tehetségei gondoskodtak.

A könyv Hérics Nándor félévszázados fennállásának előestjén jelent meg a Hérics Neon Design Kft. gondozásában. A bemutatóval egyidőben a Budapesti Kongresszusi Központ falain kiállítás nyílt a portrékból. Az élő legendák is részt vettek a megnyitón. Képeik előtt boldogan fényképezték őket rajongóik, s kérték autogramjaikat a kedvezményes áron megvásárolható díszes kötetbe. A kiállítás még néhány hétig megtekinthető, s egyelőre a könyvből is akad több példány. Mivel Nándi sok barátja kimaradt az albumból, tervezi egy második kötet elkészítését is. Reméljük, hogy jövőre, az 51-ik születésnapján ezzel ünnepelhetünk!

Szóljon hozzá!