ZETApress

hírportál

Miénk itt a tér

Pénteken rendezték meg Magyarország első tervezői napját Budapest történelmi belvárosában, a Kamermayer téren. Az első főpolgármesterről elnevezett közterületen folyó rendezvény a tér megújítását célozta. A városlakók régi igényét akarták kielégíteni azzal, hogy bevonták őket környezetük formálásába, a tervek gyakorlati kivitelezésébe. Az esemény kezdeményezője a REevolutio Budapest 2006. egyik szakmai partnere, az Ecorys Magyarország Kft. volt. Egy ilyen eseményen közvetlen kapcsolat alakulhat ki a lakosság és a hatóságok között, mondta ügyvezetőjük, Gauder Péter a megnyitón.

A fővárosi és belvárosi önkormányzati vezetők által támogatott szakmai napot Steiger Pál polgármester nyitotta meg. Mindent megtesznek az V. kerület kereskedelmének újbóli fellendítése érdekében, de ehhez a magánszférának is hozzá kell járulnia, mondta beszédében. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy minden olyan kezdeményezésre nyitottak, ahol a város lakói összefognak, hogy közös erővel érjenek el változást mindennapi környezetükben.

Ezután Ghyczy Emil kerületi főépítész beszélt az egyéb folyamatban lévő fejlesztésekről. Kihirdette egyúttal a tervezői napot támogató Stúdió Metropolitana ASTUTE program eredményét, mely pályázati keretek között elnyerhető támogatással akarja segíteni a közterületek gyalogos és kerékpáros közlekedési célokra történő fejlesztését.

A szervezett ötletbörzén meghívott építészek, tájtervezők és településmérnökök az itt élők javaslatai alapján vázolják fel elképzeléseiket. A papírra vetett elképzelésekből a Gerlóczy kávéházban jövő pénteken kiállítás ? tervparádé ? nyílik. Ezek aztán egy legitim tervben összegződnek, melyből a felújítás alapjául szolgáló hivatalos engedélyezési terv is elkészül.

Konferencia szeptemberben

Már a korábbi tárca nélküli miniszter kezdeményezte, hogy szeptember 14-től 16-ig kerüljön megrendezésre Délkelet- és Közép-Európa első ingatlan- és térségfejlesztési, befektetői fóruma és projectbörzéje. Ez az ingatlanfejlesztői és társszakmák kommunikációs fóruma is lesz egyben. A kormánystruktúra változása miatt Kolber István miniszter elment, a területfejlesztés Lampert Mónikához került, de a szeptemberi időpont megmarad. Hazánkon kívül a szomszédos országok részvételére is számítunk.

Az őszi rendezvény lehetőséget nyújt valamennyi közép- és délkelet-európai fejlesztési elképzelés bemutatására, valamint az összes érdekelt találkozására, bemutatkozására. Egyszerre lesz itt kiállítás és vásár, konferencia és üzletemberi találkozó. A részvétel hasznos lehet a nemzetközi pénzpiac szereplőinek, de turisztikai, logisztikai, környezetvédelmi és energetikai szakembereknek is. Helyszíne a belvárosi Városháza és közvetlen környezete lesz a most fejlesztésre kerülő Kamermayer térrel együtt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » REevolutio Budapest 2006.

Szóljon hozzá!