ZETApress

hírportál

REevolutio Budapest 2006.

Demszky Gábor főpolgármester nyitotta meg ma délelőtt fél 10-kor a Városházán Délkelet- és Közép-Európa első regionális befektetői fórumát és kiállítását. A három napos eseményre a világ legjelentősebb ingatlanfejlesztő társaságai érkeztek, és mintegy 25 milliárd euró értékű megvalósításra váró ötletet mutatnak be. Antonio Carmen Rodriges, Lisszabon főpolgármestere már tegnap megérkezett. Őt magyar kollégája egy esti dunai vízibuszos városnézésen ismertette meg fővárosunk csodálatos panorámájával.

Az ötletekből Demszky is felsorolt néhányat. Újra kell indítani a Bajcsy-Zsilinszky úton a villamost, mondta, mert ettől élettel telibb lesz a terület. A Károly körúton is csökkenteni kell az autóforgalmat, mert jelenleg ez az ország legforgalmasabb autópályája. Továbbra is tiltani kell a toronyházak építését, a Belvárost pedig nyitottabbá kell tenni a Duna felé. Korábban a REevolutio már a Városháza mellett téren is kiállította ötleteit.

Szabó Imre, a Pest Megyei Közgyűlés és a Közép-magyarországi Régió elnöke arról beszélt, hogy Vácott és Cegléden integrált szakképző központot alakítottak ki. 17 ipari park van a megyében, kell a képzett munkaerő. A csepeli gerincút megépültével az infrastruktúra is fejlődik. Az egy főre jutó GDP megtermelésében a megye a negyedik helyen áll. A közép-európai régiók versenyében tavaly az első, míg az európai régiókéban a második helyet szerezte meg.

Lisszabon főpolgármestere korábban kormánytagként a közmunkákat felügyelte. Több project valósult meg munkája során, s fővárosi vezetőként most ennek látja hasznát. Együttműködési szerződést írt alá Demszky Gáborral, mely a két főváros közötti tudástranszfert szorgalmazza.

A városházi megnyitó után a konferencia öt helyszínen zajlik. A Városháza és a Megyeháza dísztermében, a Megyeháza tanácstermében, valamint a Merlin Színház- és Kamaratermében. A kiállítás két sátorban van a Városháza udvarán. A napi munka zárásaként ma este fél 8-kor a Városháza dísztermében, holnap este 7-kor a Merlin Színházteremben, míg szombat este 7-kor a Deák Ferenc utcai Tőzsdepalotában lesz a gálaparty, az Europan-díjátadás és az éves ünnepi bankett.

Szóljon hozzá!