ZETApress

hírportál

Faölelési rekord Budapesten!

A Magyarországi Rekordok Szövetsége 220 ember részvételét hitelesítette a Lazurán Faölelési Nap rekordkísérletén. Sikerrel zárult a nagy Faölelés Nap rekordkísérlete a Normafánál. Az akcióra, amelyet a nemzetközi Tree Hug ? Ölelj fát! ? mozgalom részeként a Lazurán szervezett, 387-en regisztráltak, közülük végül 220-an vettek részt a faölelésben szombaton.

Ez a Magyarországi Rekordok Szövetsége által is hitelesített új rekord. Rekord született június 12-én, szombaton a Normafánál, az Anna-réten: a természetvédelem fontosságát, a fák értékét demonstráló, a nemzetközi Tree Hug!-mozgalom részeként rendezett nagy Lazurán Faölelés Napon 220 ember ölelt fákat egyszerre, a rekkenő hőség sem tarthatta vissza őket. Kicsik, nagyok, idősek és fiatalok, családosok, baráti társaságok és egyedülállók is érkeztek a Pilisi Parkerdő területére, ahol a valamivel 11 óra után megkezdett rekordkísérlet előtt és után is változatos programok közül válogathattak a résztvevők.

A rekordkísérlet eredményét a helyszínen a Magyarországi Rekordok Szövetségének illetékese hitelesítette: 387-en regisztráltak, közülük végül 220-an vettek részt a faölelésben. A rendezvényt a Lazurán faápolási termékek gyártója szervezte a WWF-fel, a Pilisi Parkerdő Zrt-vel és a Magyar Kerékpáros Klubbal karöltve. A kezdeményezéshez csatlakozott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Központ Erdészeti Igazgatósága (MGSZH), valamint az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) is.

Az esemény házigazdája Kovács Áron volt, a Class FM élőben közvetített az Anna-rétről, a felállított sátrakban pedig a hat szervezet képviselői, szakemberei várták kötetlen beszélgetéssel, kvízekkel és más játékokkal az érdeklődőket. Az esemény a WWF Klímaturnéjának is helyszíne volt: az ismeretterjesztő road-show célja, hogy segítsen megismerni az energiafelhasználás és a klímaváltozás közötti összefüggéseket, bemutassa a várható következményeket, és könnyen megvalósítható, egyszerű tanácsokat adjon arra, hogy saját környezetünkben, háztartásunkban mit tehetünk a klímaváltozás ellen.

A Lazurán, a faölelési rekordkísérlet ötletgazdája, néhány hete egy másik akciót is indított: a cég annyi fát ültet Budapest környékén, ahányan nyár végéig csatlakoznak a Tree Hug! ? Faölelés Facebook oldalához. A népszerű internetes közösségi site-on az első hetekben már több mint 4500 tag gyűlt össze, azaz a fák rajongói már most egy kisebb erdő újratelepítését érték el. Ez az akció különös jelentőséget kapott, miután a május közepi ítéletidő miatt ? ahogy országszerte sok helyen ? Budapesten és környékén is rengeteg fa dőlt ki, sérült meg.

Mit jelent a faölelés?

A tree-hugging ? magyarul faölelés mozgalom ? Amerikában már igen népszerű. A civil kezdeményezés mögött, amely a természetvédelmet teljesen új nézőpontból közelíti meg, nem áll hivatalos szervezet. Ez egy tipikus szájhagyomány útján terjedő kezdeményezés, ami kicsit hóbortosnak tűnhet első hallásra. A faölelők nem tudományos érvekkel akarják meggyőzni az embereket, hanem az érzelmeikre próbálnak hatni.

A tree-hugging jelszava: Szeresd a természetet!. Vannak, akik a faölelés lényegét transzcendentális módon közelítik meg, mondván, a fáknak az emberekéhez hasonlóan lelkük van, hiszen élőlények. Akik erdőben járnak, vagy egy fa törzsének dőlnek, különleges nyugalomban és szeretetben részesülnek, mintha a fa szelleme megölelte volna őket. A faterápia egyébként egy létező, ősrégi hiedelem. Ezt a technikát már az ókori kelták, görögök, rómaiak, indiánok, és a magyarok is alkalmazták a régmúltban.

Trilak

A Lazurán márkacsalád termékeinek használatával a fatárgyak tartós védelmet kapnak, így nem kell olyan gyakran újabbakat venni, ezáltal a fákat is védjük. A fák védelméért nemcsak ezúton, hanem ténylegesen, faültetéssel is szeretne hozzájárulni a Lazurán.

A Lazurán gyártója, a Trilak több mint 100 éves múltra visszatekintő vállalat. Magyarország piacvezető festékgyára, amely márkáival a román festékpiacon is jelen van; tagja a világ második legnagyobb festékipari konszernjének, a PPG-nek. A kétszeres Superbrands díjas vállalat tavaly 38,5 százalékra növelte piaci részesedését (a 2009-es Gfk kiskereskedelmi panelkutatás alapján, értékbeni piacrészesedés), forgalma pedig meghaladta a 10,5 milliárd forintot. A Trilak UV álló, vízlepergető Lazurán faápoló szere 20 éve van a piacon.

Az öt évig védelmet biztosító, gyors száradási idejű termékek változatos kiszerelésben, több mint 100 színben kaphatók. Ezek közül a Lazurán Selyemfényű Vastaglazúr tartós és könnyen felvihető, a Lazurán Univerzális Faanyagvédőszer a gombásodás és rovarok ellen nyújt kiváló védelmet, a Lazurán UV-álló Kertibútorolaj pedig selyemfényűvé, és lényegesen hosszabb élettartamúvá teszi a fát.

A Trilak hosszú távú befektetésnek tekinti a környezetvédelmet. A cég hisz abban, hogy a fabútorok élettartamát növelő megfelelő kezeléssel is védhetjük az élő fákat. A következő generációk élhető életterének biztosítása a cég filozófiájának egyik alappillére, ezért minden tevékenységüket ennek az elvárásnak rendelik alá.

Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdőgazdaságot 1969-ben alapították. A társaság, amely jelenleg 65 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel, a mai igényeknek megfelelő, természet-közeli erdőgazdálkodást bevezető mozgalom élére állt. Fő feladatának tekinti a gondjaira bízott erdőterület megőrzését, a környezeti nevelést, elsősorban Budapest térségében, ahol egymás után nőnek fel a természeti környezettől elszakadt generációk. A Pilisi Parkerdőt évente tízmillión látogatják, erdei iskolai programjaikban több százezren vesznek részt.

WWF Magyarország

A nemzetközi szervezet 1986-ban ? a kelet-európai régióban elsőként Magyarországon ? kezdte meg működését, 1991 óta önálló civil szervezetként tevékenykedik, 1998-ban pedig megkapta a kiemelten közhasznú minősítést. A WWF célja, hogy a természetvédelmi hatóságokkal, a civil társadalom és az üzleti élet képviselőivel, valamint a helyi lakossággal együttműködve védje a vizes élőhelyeket, a veszélyeztetett erdőtársulásokat, segítse a fenntartható, környezetbarát mezőgazdaságot, vidékfejlesztést, hozzájáruljon a környezettudatosság fokozásához, a védett és veszélyeztetett élőhelyek és fajok megóvásához, valamint közreműködjön a klímavédelemben.

Magyar Kerékpáros Klub

A Magyar Kerékpáros Klub 2002-ben alakult. Célja, hogy a kerékpározás, mint sport-, közlekedési-, hobbi- és turisztikai eszköz egyre általánosabban elterjedjen Magyarországon, az autó és a tömegközlekedés alternatívájaként, valamint hogy a kerékpárosok érdekeit az ország infrastruktúrájának tervezésekor is szem előtt tartsák. Az MK minden kerékpárt használó ember érdekeit, igényeit és jogait, képviseli és védi, hazai, illetve nemzetközi szinteken; szakmai, tudományos tevékenységgel, kutatás-fejlesztési, nevelés-oktatási munkával, továbbá ismeretterjesztéssel, szakemberképzéssel eljut a biciklistársadalom egészéhez, valamint a döntéshozókhoz is.

A Magyar Kerékpáros Klub a rendezvényen KRESZ-vetélkedővel segíti a tájékozódást a közlekedési szabályok erdejében, valamint a gyermekeket fabiciklikkel, bringaerőművel fogják várni.

Mezőgazdasági Szakigazgatási Központ Erdészeti Igazgatósága (MGSZH)

Magyarországon ez a szervezet látja el az erdővagyon védelem, az erdőgazdálkodási ágazat első- és másodfokú hatósági irányítási és szervezési-, valamint igazgatási feladatait. Rendszeres résztvevője, támogatója olyan rendezvényeknek, amelyek az erdők, a természeti és környezeti értékek, ezen keresztül a természet védelmét szorgalmazzák.

Országos Erdészeti Egyesület (OEE)

A 4300 tagot számláló szervezet múltja 1851-be nyúlik vissza. Az erdészeti politika terén elért sikerek mellett maradandó eredményeket hozott számára a szakirodalmat és a szaktudományok fejlesztését patronáló tevékenysége. Az OEE fontosnak tartja a civilek és a szakma közötti kommunikáció elősegítését, ahol, és amikor csak lehet, szintén szívesen csatlakozik a természet- és erdővédelmi akciókhoz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Faölelés a Normafánál | ZETApress

Szóljon hozzá!