ZETApress

hírportál

Magyar Ízek Utcája Budán

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját augusztus 18-19-20-án 09-től 24 óráig. Helye: Várkert Bazár, Várkert rakpart a Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Ybl Miklós tér-Döbrentei utca-Apród utca vonalon – derült ki délelőtt az Ybl Miklós téri Várkert Bazár Bárkert Bisztróban. Ez – mint mondani szokás – még gombócból is sok!

A sajtóanyagot a Magyar Ízek Utcája Védegylete (Egy Csepp Figyelem Alapítvány, az Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Pékszövetség, a Katlan Tóni Kft. és az ötletet adó magánszemély: Varga Szilvia) készítette. Megtudtuk belőle, hogy a gasztro-kulturális vásáron terítékre kerülnek a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi ételei, a Szent István-napi kenyér, Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája is. Idei vezértéma a pecsenye. Minden fajtáját és formáját láthatjuk felvonultatni: lesz vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye. Nyárson forgatnak malacot és sütnek ökröt is. Lesz tárcsán hússütés és nyárson halsütés is. Bográcsosok garmadáját és vadpecsenyéket is tálalni fognak a Magyar Ízek Utcáján, köztük egy igazi kuriózum Petőmihályfáról a részeges nyúl. Végre azt is megtudhattuk, mi az a Lacipecsenye, melyre két történetünk is van.

Egyik történet szerint a középkori Magyarországon, hagyományosan László nap után (június 27-én) kivitték a konyhát a sátor alá és innentől szabadtéri főzés vette kezdetét és ez volt a lacikonyha. Van egy másik eredet-történet is: az 503 éve, 1516. március 13-án meghalt II. Ulászló magyar és cseh király uralkodása alatt végletesen meggyengült a Hunyadi Mátyás idejében nagyhatalomnak számító Magyar Királyság. Az udvar annyira elszegényedett, hogy a királyi konyha fenntartása is nehézkessé vált. A király gyakran küldte szolgáit a vásárban sütött pecsenyékért ebédre.

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén 12. alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. A Szent István-napi kenyér kategóriájában a legjobbnak idén a Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyerét ítélte meg. Heim Endre, a kenyér megalkotója így fogalmazott: A durum azért volt jó választás, mert ennek a lisztnek hajtóereje van. A nagyobb fehérjetartalom erős vázat ad a kenyérnek, sárgás színt a bélzetnek és édeskés ízt a terméknek. A magas vitamin- és rosttartalma miatt sportolóknak is ajánlják, de a cukorbetegek számára is ideális termék, mivel a durum liszt felhasználásával készült kenyér a lassan lebomló és felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően az egészséges táplálkozás részévé válik.

Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket. Az Év Innovatív kenyerének a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották meg az idei évben. Fülep Ádám, a Balmaz Sütöde Kft üzemvezető helyettese ismertette az Aranymetszés kenyér történetét:

A termék előállítása során édesapámmal, Fülep Zsolttal, aki egyben a cég ügyvezetője, arra törekedtünk, hogy megvalósítsuk az Aranymetszés arányosságot, amit napjainkban talán kevesen ismernek és alkalmaznak, pedig gyakran megjelenik a természetben, az ókori építészetben és reneszánsz művészetben egyaránt. Az aranymetszés kenyérben az egyensúlyt biztosító összetevők (édes nedűben 48 óráig áztatott dió) együttes jelenléte eredményezte a zamatos, enyhén édeskés ízvilágot. Ehhez társul négyféle lisztnek a keveréke (természetesen az aranymetszés arányainak megfelelően), melyek biztosítják a puha, mégis rugalmas rendkívül ízletes bélzetet.

Sétáló sütemény kategória: Málnás-pisztáciás Pékfagylalt (Szinobor Kft.) Ennek a kategóriának a győztese idén indult először. Éles Szilárd korábban a mezőkövesdi profi labdarúgócsapat tagja volt, de sérülései miatt más szakma után kellett néznie. Ekkor határozta el, hogy péknek áll. 2014-ben indult a családi vállalkozás és a három testvér az édesanyáról, Stelláról nevezte el a biharkeresztesi pékségüket.

A Pékfagylalt elkészítésekor elsősorban a szervezet által kiírt verseny inspirálta az alkotót, másodsorban pedig valami formabontó ötlettel szerettek volna benevezni az országos versenyre. Az ihletet egy korábbi ötlet adta, miszerint a fagylalt tölcsér sütés alatt nem barnul meg, és nem ég oda. Ezzel adták meg a termék formai kinézetét, amihez már csak a tartalmat kellett kitalálni. A málna jó választásnak tűnt, ezt a gyümölcsöt egészítették ki a roppanós pisztáciával, amihez még fehércsokoládét is adtak. Ez a három íz tökéletesen harmonizált egymással, ezt bizonyította az is, hogy Éles Szilárd hároméves kisfia, mint ez első kóstolók egyike, tökéletesen meg volt elégedve a Pékfagyival.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A címet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén.

A torta ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a respektus az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyének idei győztese a Kikelet elnevezésű kreáció, mely szeletenként mindössze 236,8 kalóriát és 11,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Nincs benne sem hozzáadott cukor, sem gabonaliszt. Az egészséges életmód híveinek nagy kedvence lehet és cukorbetegek is fogyaszthatják tízóraira, vagy ebéd mellé desszertként. A tortát Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza búzavirágos fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

Mindkét győztes tortát a Várkert Bazár Multitermében kóstolhatjuk meg augusztus 19-20-án szombat-vasárnap. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is ingyenes vércukorméréssel várja a látogatókat mindhárom napon a Magyar Ízek Utcáján a verseny főtámogatója, a magyar fejlesztésű Dcont vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika jóvoltából, de lesz vérnyomás- és testösszetételmérés is a Beurer támogatásával. Az augusztus elsejei vadászteremi sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!