ZETApress

hírportál

Budaparti OTIO-ünnep

Tegnap este átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia ösztöndíjait a kopaszigáti ÖbölHáz Rendezvényközpontban. A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetem Q-épületében lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályaművet ismertek el. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Innováció egyenlő jövőképesség, a receptje pedig a diákok, a tehetséggondozó tanárok és jó egyetemek, kutatóhelyek hármasából áll össze. Ebből tudjuk Magyarországot olyan innovációs nagyhatalommá tenni, amely a hazai kreativitást tudja megmutatni – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a díjátadón.

Hankó Balázs kiemelte: ennek érdekében felrázták a magyarországi egyetemeket, az innovációs ökoszisztéma áll a minap indított Neumann János Program fókuszában, vagyis gyorsítják és piacra is segítik az innovációt. A cél az, hogy a műszaki és természettudomány, a mérnök-informatika 2030-ra a legmeghatározóbb részünkké váljon, minden második diák ezt tanulja az egyetemeinken. A tehetséggondozó tanárok számára szeretnék biztosítani a mindennapi szakmai előmenetelt, a diákok számára pedig azt, hogy mindig az életszakaszuknak megfelelő támogatást, ösztönzést, pályázatot vehessék igénybe, hogy sikeres kutatók, innovátorok, vállalkozók váljanak belőlük. A díjazottak az egyszeri ösztöndíjak mellett okleveleket és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

Fábián Gergely arról beszélt, hogy a kormány innovációs programjának névadója, Neumann János százhúsz éve született, és idén augusztusban tíz év után Magyarországon tér vissza Európába a Nemzetközi Informatikai Olimpia, amely szintén Neumann előtt tiszteleg. – A közösségek tudnak úgy inspirálni, hogy az segítsen az innovációban, az ötletekben, a világban létező rengeteg probléma megoldására sok-sok innovációra van szükség, és ebben a magyar tehetségeknek nagyon fontos szerepe van és lesz – fogalmazott a Gazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Karikó Katalin beszédében nagyon fontosnak nevezte, hogy a mostani díjazottak, a jövő kutatói jó egyensúlyt tudjanak kialakítani saját életükben, a fizikai és a szellemi frissességet egyaránt fenntartsák, mert csak így lesznek képesek a munkájuk során állandó jelleggel visszatérő stressz kezelésére. – Nem a siker után lesztek boldogok, hanem a boldogság az, ami a siker. Én sem állnék itt, ha életem során négyszer el nem bocsátottak volna az állásomból, még tíz évvel ezelőtt is Amerikában, de ha ez nem történt volna meg, ma nem lenne Pfizer-vakcina sem – jegyezte meg a Széchenyi-díjas kutatóbiológus.

Bódis László, a tudományos és innovációs olimpia zsűrijének társelnöke beszámolt arról, hogy az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát ezen a néven először rendezték meg, a megmérettetés elődje az Ifjúsági, Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny volt, amelyet 31 alkalommal szerveztek meg. – A 157 pályázat közül az első fordulóból 86 jutott tovább, akik közül 69-nek sikerült kidolgoznia pályázatát, melyből a 29 tagú akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság kiválasztotta a 27 döntős pályamunkát. 218 diák indult el az OTIO útján, de a döntőn összesen 41 tanuló mérettethetett meg a fődíjakért – mondta a KIM innovációért felelős helyettes államtitkára.

Az OTIO I. díját három pályamű érdemelte ki, megalkotóik 500-500 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat nyertek. 1. díjas lett Laskai Szilveszter a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumból: Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel című pályázattal, Vida Ákos, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja: Gaming Accebility című munkájával, valamint Óvári Ákos és Szőnyi Balázs, a tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum tanulói: Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer című munkájával. A három II. helyezett pályamű 350-350 ezer, a négy III. helyezett 200-200 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat kapott.

Dr. Pakucs János, a Szervezőbizottság elnöke bejelentette, hogy Magyarországot a három 1. díjas pályázat képviseli az Európai Unió 2023 szeptemberében Brüsszelben rendezendő 34. Fiatal Tudósok Versenyén, amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek a 3500-7000 eurós Európai uniós díjakért.

A legjobb határon túli pályázójának járó különdíjat Berekméri László és Péter Márk-Dániel, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai kapták A miRNS kétélű karddal játszott harca az mRNS terápiás alkalmazásban című kutatásáért. A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg. Átadtak továbbá 16 dicsérő oklevelet és 14 tanárt is díjaztak, majd Pomezanski György moderátor mindnyájunknak jó étvágyat kívánt a záróbuli előtti svédasztalos vacsorához. Íme a felhozatal:

Főétel chafingból kínálva, hozzá illő garnírunggal:
Grillezett kakukkfüves csirkemell, cukkinis friss lecsó csicseriborsóval, illatos jázminrizs (glukóz- és laktózmentes)
Paradicsomos fusilli, pácolt articsóka, szárított sonka, bébimozzarella, pirított mandula, friss bazsalikom
Chorizoval és spárgával töltött göngyölt pulykamell, póréhagymás-parmezános burgonyapüré (glukózmentes)
BBQ sertéstarja, sült csöves kukorica, grillezett zöldség (glukóz- és laktózmentes)

Vegetáriánus ajánlat:
Rakott kelkáposzta édesburgonyával, gombás bulgur, szárított paradicsom, füstölt mozzarella

Saláta kínálat:
Majonézes kukoricasaláta, friss metélőhagyma, főtt tojás, poréhagyma-csíra (glukózmentes)
Bolgár sopszka saláta, friss juhsajt, marinált lilahagyma
Vegyes, kevert kertisaláta, citrus dresszing, retek és julienne répa (glukóz- és laktózmentes)

Desszertek, édességek:
Vaníliás gyümölcsös mini tárté
Mini Raffaello szelet
Őrség Zöld Aranya minitorta
Matcha tortafalatok by Naspolya (glukóz-, laktóz- és cukormentes)

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. IST Forum 2024. | ZETApress
  2. Innovátorok a gáton | ZETApress

Szóljon hozzá!