ZETApress

hírportál

Innovátorok a gáton

Magyarország ifjú tudósjelöltjei a tudományos olimpiai döntő kapujában. 83 középiskolás fiatal innovátor jelentkezett kiemelkedő természettudományos és műszaki projektekkel a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia 2. fordulójára – tájékoztatott dr. Pakucs János, a Szervezőbizottság elnöke.

Az ifjú tehetségek lenyűgöző ötleteket, megoldásokat és kutatási témákat dolgoztak ki és nyújtottak be az április 8-i határidőre. A zsűri április végéig dönt arról, mely projektek tartoznak a legkiválóbbak közé, és melyek kvalifikálják magukat a május végi döntőbe, valamint az ifjúsági Európa- és világbajnokságra.

Az OTIO a Magyar Innovációs Szövetség által a diákok kreativitásának és innovációs képességeinek elismerésére, évente megrendezett innovációs verseny, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány és a technológia fontosságára, valamint ösztönözze a fiatalokat, hogy az élet minden területén hasznosítsák tudásukat és kreativitásukat. A 2023/2024-es kiírásra 193 fiatal adott be pályázatot. Az 1. értékelési körben a fiatalok szakmai interjúkon vettek részt, amelyek keretében a zsűritagok részletesebben is megismerkedhettek a pályázókkal, az egyes pályázattokkal, valamint az azokban foglalt projektek megvalósíthatóságával.

A fiatal tudósjelöltek a műszaki és természettudományi területeken végzett, részletesen kidolgozott tudományos munkáikat, a 2. körös értékelésre április 8-ig nyújtott be 83 fiatal összesen 58 projektet. Az akadémikusokból, professzorokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság április végéig hozza meg döntését a döntőbe jutó pályázatokról. Az OTIO 2. fordulójában résztvevő diákok pályaműveikkel egyértelműen bizonyították, hogy az innováció jövője biztos kezekben van.

A döntőre – amely egy kétnapos nyilvános bemutató és kiállítás is egyben -, 2024. május 31-én és június 1-én a BME Q-épületében kerül majd sor, aminek a keretében a kiválasztott diákok bemutathatják kutatásaikat és projektjeiket a zsűrinek, valamint a látogatóknak. Május 31-én pénteken, a döntő 1. napján a MISZ várja a középiskolás osztályokat, hogy a tudomány csodás világa még közelebb kerüljön a fiatalokhoz.

A szakemberekből álló zsűri a két nap folyamán újból értékeli a diákok munkáit és elért eredményeit, majd személyes interjúkat követően kiválasztják a nyerteseket, díjazottakat. A díjkiosztó ünnepségre június 01-én szombaton a tavalyihoz hasonlón a Kopaszi gáti ÖbölHáz Rendezvényközpontban kerül sor, ahol az ország legtehetségesebb diákjai vehetik majd át az elismeréseket.

A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Szóljon hozzá!