ZETApress

hírportál

Kult-Comics Varrótól

A Mozinet-könyvek első darabját vehettem a kezembe tegnap délelőtt, melyben Varró Attila a képregényekről és a képregény-szerzőkről írott eszéit gyűjtötte egybe. A képregény és a film között nem nehéz analógiákat találni. Vizuális médiumok, többnyire történetközpontúak, és mindkettőnek keményen meg kellett küzdenie azért, hogy művészetként ismerjék el. A képregény küzdelme hazánkban éppen csak elkezdődött.

Varró Attila 2004. szeptemberében kezdte el publikálni képregényeket és képregény-szerzőket bemutató írásait a Mozinet Magazinban. Az első kötetben az első harminc esszét gyűjtötték össze, ízelítőt adva az elmúlt hatvan év amerikai, európai és japán terméséből. A kép igen változatos: milliós példányszámban fogyó szuperhős-történetek, háromkockás stripek, ezeroldalas manga-nagyregények és lírai önvallomások követik egymást.

A Kult-Comics nemcsak történeti, de elméleti munka is, cikkeit böngészve kirajzolódhat az olvasó előtt egy művészeti ág működése és fejlődése, a grafikai megoldások és a narratív sémák változása. Nem utolsósorban pedig talán közelebb hoz annak megfejtéséhez, hogy Hollywood miért nyúl egyre gyakrabban egy-egy rajzolt történethez, ha vizuálisan forradalmit akar a vászonra varázsolni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Grindhouse

Szóljon hozzá!