ZETApress

hírportál

Kivégezték az iraki diktátort

Ma reggel Szaddám Huszein halálhírére ébredtünk. Hajnali négy előtt ? helyi idő szerint hat óra előtt ? a hóhér meghúzta kendővel körbecsavart nyakán a kötelet. A déli hazai híradások már be is mutatták, amint őrei a vesztőhelyre vezetik.

A 69 éves elitélt nem tanúsított ellenállást. Látszott, hogy beletörődött sorsába. Kezében Koránt szorongatott, szeretteitől már tegnap elbúcsúzott. A november 5-én hozott halálos ítéletet másodfokon kedden hagyták jóvá, így harminc napon belüli kivégzés várt rá. A vád 148 duzsaili lakos kivégzése volt.

A megtorlásra még 1982-ben adott parancsot egy ellene irányuló sikertelen merénylet után. Akkor már harmadik éve vezette az országot, amelyet alig egy év múltán az Irán elleni nyolc éves háborúba sodort. A kilencvenes évek elején Kuvaitot támadta meg. Vesztett ugyan, de hatalmon maradhatott. Harmadik veresége végül az életébe került.

A 2001-es, szeptember 11-ei new yorki terrortámadás után az amerikaiak Irakot is megvádolták tömegpusztító fegyverek birtoklásával. 2003. elején megtámadták az országot, s Szaddám menekülni kényszerült. Hosszas bujkálás után fogták el az amerikaiak, s a bíróság 2005. végén kezdte meg a tárgyalást. Az említett vádponton kívül egy 1988-as népirtással is vádolták, ahol százezer főt is elért ez áldozatok száma. Ebben az ügyben még nem született ítélet, s ezután már nem is fog.

A halálbüntetés végrehajtásával sietni kellett Irakban. Ma reggel kezdődött egy kéthetes vallási ünnep, s ilyenkor nem lehet kivégezni senkit. Az is a gyors végrehajtás mellett szólt, hogy a nemzetközi közvélemény felemelte a szavát a diktátor védelmében. Az Európai Unióban nincs halálbüntetést, s több unión kívüli állam is hasonlóképp vélekedik. Irakon belül is megoszlottak a vélemények az exdiktátorral kapcsolatban a síiták és kurdok, valamint a szunniták között. Félő volt, hogy a várakozás belső harcokhoz vezethet.

Szaddámra a nyilvánosságra hozott felvételek tanúsága szerint nem húztak fekete csuklyát, így hóhérai végig láthatták az arcát, s ő is azok szemét. Nem öltöztették sárga overallba sem, hanem egy hosszú és fekete kabátot viselt. Olyat, aminek a gallérjától a kötél alig fért a nyugodtan álló férfi nyakához. A felvétel a hurok meghúzásakor megszakadt, így haláltusáját szerencsére nem kellett vele együtt végigszenvednünk. Később lefektetett holttestét is bemutatták a világnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kivégezték a bűntársakat

Szóljon hozzá!