ZETApress

hírportál

Kivégezték a bűntársakat

Ma hajnalban egy iraki katonai börtönben felakasztották Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart. Szaddám Huszein egykori diktátor beosztottjait főnökükkel együtt ítélték halálra még november ötödikén. Nem együtt lóghattak vezérükkel a bitón, csak 16 nappal később követhették a halálba.

Mint az óév végén megírtuk, az egykori diktátort a kéthetes egyházi ünnep kezdete előtti órákban küldték a túlvilágra. Bűntársai kivégzésével megvárták az ünnep elmúltát. Szaddám nyakcsigolyája kitört a zuhanáskor, s véres seb is keletkezett a nyakán. Féltestvére, Barzán, a titkosszolgálatok egykori főnöke ennél rosszabbul ? vagy lehet, hogy jobban? ? járt, mert neki a feje is leszakadt a zuhanáskor. Felvételek egyelőre nincsenek, de egy kalózkazetta bármikor előkerülhet.

A másik hajnali kivégzett az a főbíró volt, aki ?82-ben Szaddám parancsára halálos ítéleteket hozott, törvényesítve ezzel az akkori népirtást. Kénytelen volt így dönteni, parancsra tette, most mégsem menekült. Akkori kenyéradója elbukott, vele együtt ő is kegyvesztetté vált, s mindig a győzteseknek van igazuk. December 30-án a halálos ítélet végrehajtásakor külügyi szóvivőnk egyetértően nyilatkozott, s ezt többen is rosszallták a halálbüntetést ellenző Európai Unióban. Reméljük, hogy a mai kivégzéseket megfontoltabban fogja kommentálni!

Szóljon hozzá!