ZETApress

hírportál

Andor László biztos lesz

Andor LászlóBajnai Gordon miniszterelnök Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési bank igazgatóját jelöli az Európai Bizottság magyar tagjának. A kormányfő a jelölést megelőzően telefonon egyeztetett Jose Manuel Barrosoval, a bizottság elnökével. Döntéséről tájékoztatta az MSZP elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit is.

Bajnai Gordon elmondta: Az az érdekünk, hogy olyan ember legyen a magyar biztos, aki felkészültségével, tapasztalatával és elhivatottságával növeli az ország befolyását és jelentőségét Európában. Andor László ilyen jelölt. Hozzátette: Andor László felkészült szakember, kiválóan ismeri a hazai és uniós szakpolitikákat és egyben széles rálátása van a gazdasági és társadalmi folyamatokra.

Kiváló nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen közgazdászként a világ számos egyetemén tanult és tanított, az elmúlt években pedig Londonban, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatójaként maga is aktív előmozdítója volt az európai szintű együttműködésnek. Emellett Andor László baloldali értékeket képvisel.

A Lisszaboni Szerződés életbe lépésével új feladatok állnak az Európai Unió és azon belül Magyarország előtt is. Az új Európai Bizottságnak gyorsan és erőteljesen kell fellépnie a gazdasági válság hatásainak kezelése érdekében és készülnie kell a válság utáni időszakra is. Meg kell tudnunk tölteni tartalommal és valós erővel a Lisszaboni Szerződés által megszabott intézményi kereteket. Hiszem, hogy ennek a munkának aktív és elismert részese lesz Andor László ? fejezte be a miniszterelnök, s egyúttal megköszönte és elismerését fejezte ki Kovács László leköszönő biztosnak az elmúlt öt évben végzett munkájáért.

Az alkalmazandó uniós és magyar jogszabályok a miniszterelnök feladatául rendelik, hogy javaslatot tegyen az Európai Bizottság elnökének, hogy ki legyen a magyar tagja a rövidesen megalakuló új testületnek. Andor László élvezi az MSZP támogatását is, hiszen szerepelt a párt elnöksége által október 13-án összeállított listán, amely a szóba jöhető EU-biztosokat sorolta fel ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Új szakrendelő Sarkadon

936 millió forint uniós támogatásból kistérségi járóbeteg-szakellátó központ létesül a Sarkadi Kistérségben. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében uniós támogatással épülhet meg a sarkadi kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ. A 2010 őszén megnyíló intézmény alapkövét Ujhelyi István a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára tette le, aki elmondta: 21 milliárd forintot biztosít a kormány uniós és hazai forrásokból 23 korszerű kistérségi és járóbeteg központ felépítéséhez.

Az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, hogy mindenki számára esélyegyenlőséget teremtsen a gyógyítás területén. Ezt szolgálja a járóbeteg-szakrendelői hálózat fejlesztése is, amelynek legfontosabb célja, hogy biztosítsa a megfelelő egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközöket, szolgáltatásokat azokon a településeken, ahol erre korábban nem volt lehetőség. A 2007 és 2013 között egészségügyi célú fejlesztésekre fordítható 453 milliárd forintból közel 21 milliárd forint jut korszerű kistérségi járóbeteg-szakellátó központok létrehozására, amellyel minden beteg számára elérhető közelségbe kerül a magas színvonalú egészségügyi ellátás.

A sarkadi kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ közel egymilliárd forintból valósul meg az Európai Unió és az állam támogatásával. A szakrendelő Sarkad mellett a kistérség további tíz településének ? Biharugra, Geszt, Körösnagyharsány, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Okány, Sarkadkeresztúr, Újszalonta, Zsadány ? mintegy 24 ezer lakója számára biztosítja majd a korszerű járóbeteg-szakellátást.

Az új, 1500 négyzetméteres alapterületű központ 2010 őszétől 21 szakrendelésnek ad majd otthont. A fejlesztés révén helyben elérhetővé válik többek között a fizio- és mozgásterápia, a gyógytorna, az általános röntgendiagnosztika, a szemészeti és a sebészeti szakrendelések is ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kormányfői gratuláció | ZETApress

Szóljon hozzá!