ZETApress

hírportál

Életbe léphet a szerződés

AláírásBajnai szerint a Lisszaboni Szerződéssel a magyarok jól járnak. A Magyar Köztársaság miniszterelnöke üdvözölte a cseh alkotmánybíróság mai döntését, melyben a Lisszaboni Szerződést a cseh alkotmánnyal összeegyeztethetőnek tartotta ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Ezzel elhárult az akadály a szerződés életbe lépése elől. A döntést követően a cseh köztársasági elnök is aláírta a cseh országgyűlés által már ratifikált szerződést, így a dokumentum várhatóan december elsején hatályba is léphet.

Bajnai Gordon kiemelte: A cseh alkotmánybíróság döntése jó hír Európának, jó hír Magyarországnak, és jó hír a magyar polgároknak határon innen és túl. A Lisszaboni Szerződéssel új fejezet kezdődhet az Európai Unió életében, hatékonyabb intézményi működéssel, megerősített állampolgári képviselettel. A közös külpolitikai fellépéssel pedig megerősödik az Európai Unió. Az európai országok szövetsége ismét a világ sorsának egyik meghatározó irányítójává válik.

Az Európai Unió megerősödve tud fellépni a gazdasági válság hatásai ellen. Együtt gyorsabban tudunk haladni a válságból kivezető úton is. Az új intézményi rendszer egyben lehetőséget ad arra, hogy Európa markánsabban lépjen fel az energiabiztonság fokozása érdekében és eredményesebben küzdjön az éghajlatváltozás káros hatásai ellen.

De nemcsak az Európai Unió erősödik meg, hanem megerősödnek az uniós állampolgárok és kisebbségek jogai is. A Lisszaboni Szerződés és az ahhoz kapcsolódó Alapjogi Charta erősíti a kisebbségek jogait. A Lisszaboni Szerződéssel a magyarok jól járnak, függetlenül attól, milyen országban élnek.

Magyarország elsőként ratifikálta a Lisszaboni Szerződést 2007. december 17-én. Örülünk, hogy a folyamat sikerrel zárul most le. Magyarország egyben arra számít, hogy Lisszabon után az Európai Unió bővítése is felgyorsulhat, és megnyílhat az út Horvátország és a többi nyugat-balkáni állam integrációja felé ? nyilatkozta a kormányfő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Andor László biztos lesz | ZETApress

Szóljon hozzá!