ZETApress

hírportál

Újhelyi az EB-hez fordul

Ujhelyi István, MSZPHarapjunk a szankciókra! ? írta Ujhelyi István közösségi oldalán. Az Európai Bizottsághoz fordul az orosz kereskedelmi szankciók miatt a szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament Külügyi bizottságának tagja ? tudatta az MSZP Sajtóosztálya.

A politikus azt várja a testülettől, hogy mielőbb dolgozzák ki az importtilalom miatt nehéz helyzetbe kerülő szektorok ? így a magyar agráripar ? megfelelő mértékű kompenzációját. Álláspontja szerint nem elég egy-egy érintett ágazat célzott megsegítése, a szankciók elleni átfogó megoldásra van szükség. (Az orosz embargóval kapcsolatos adócsökkentési javaslataikról Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke tartott szerda délelőtt sajtótájékoztatót.)

Az Európai Uniós tagországok legfontosabb oroszországi exportcikkei az agrártermékek; csak Magyarország több mint hetvenmilliárd forint értékben szállított tavaly mezőgazdasági- és élelmiszerárut a most részben bezáruló orosz piacra. Putyin politikájának következményeként a magyar kis- és középvállalkozók várhatóan közel huszonötmilliárd forint veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni. Ez Magyarországon több tízezer munkahelyet érint és veszélyeztet.

Ujhelyi István Európai parlamenti külügyi bizottsági tagként nem csak az európai intézményeket, de a magyar kormányt is hatékony érdekképviseletre szólítja fel. ? A nemzet valódi érdekeit szem előtt tartó politikusként a kis- és középvállalkozások, a magyar mezőgazdasági- és élelmiszeriparban dolgozók oldalára kell állni és határozottan képviselni az érdekeiket. Európa nem hagyhatja magukra az érintetteket! Magyarország nem hagyhatja magára a termelőket! Elvárom a magyar kormánytól, hogy az Európai Unióval való folyamatos háborúskodás helyett bölcs és hatékony érdekképviselettel rendezze mielőbb a szankciók sújtotta ágazatok helyzetét! ? fogalmazott a szocialista politikus.

Az MSZP alelnöke az Európai Bizottsághoz való fordulás mellett sajátos kampányt is indított közösségi oldalán. Ujhelyi István ? lengyel és belga fiatalok példáját alapul véve ? a szankció sújtotta magyar termékek fogyasztása mellett kampányol, úgynevezett harapós selfie-kkel. Arra kérte támogatóit, hogy hasonló közösségi portréképekkel mutassanak egyfajta fricskát Putyin politikájának. ? Csatlakozzatok mind többen a harapós selfie-kampányomhoz! Mutassuk meg, hogy az Orbán-kormány is jobban tenné, ha sötét atompaktumok megkötése helyett inkább gyors cselekvési programmal mentené a magyar élelmiszeripart! Harapjunk a szankciókra! ? fogalmazott közösségi oldalán a 2006-2010. közötti szocialista államtitkár, a Magyar Országgyűlés 2010-14. közötti alelnöke.

Szóljon hozzá!