ZETApress

hírportál

Csökkentsék a 27%-os áfát!

Gőgös Zoltán, MSZPKözvetve veszélyezteti a magyar élelmiszereket Oroszország Európai Uniót sújtó embargója, a tagállamokban ugyanis nagy mennyiségű felesleg keletkezik, ami kiszoríthatja a piacról a magyar termékeket! ? mondta Gőgös Zoltán, az MSZP agrárpolitikusa a délelőtti sajtótájékoztatóján a Jókai utcai Székházban.

Az MSZP elnökhelyettese elmondta, a jelenlegi helyzetben három dolgot kell tennie a kormánynak. Elsőként a kabinetnek vissza kellene vonnia azt az elképzelését, amely megszünteti a legnagyobb méretű birtokok utáni támogatást, emellett nemzeti kockázattal azonnal el kell indítani egy agrárkörnyezet-gazdálkodási programot, valamint csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját. (Szanyi Tibor ugyanerről beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján.)

Gőgös Zoltán szerint ezen intézkedések hiányában a magyar élelmiszerek elvesztik versenyképességüket. Az agrárszakértő követelte továbbá a hortobágyi földbérlet-pályázatok felülvizsgálatát is, mert szerinte azon olyanok nyertek el állami réteket, legelőket, akiknek egyetlen állatuk sincsen, míg az ott korábban állattartással foglalkozóknak nem maradt területük tevékenységük folytatására. Félő, hogy emiatt ritkítaniuk, sőt kiirtaniuk kéne állatállományukat ? mondta.

A MSZP elnökhelyettes szerint rövidesen le lehet zárni az önkormányzati választáson való ellenzéki együttműködésről szóló vitát, és várhatóan rendben lesz a megállapodás. A Jókai utcában az MSZP budapesti elnöksége ülésezett. A politikus elmondta: ha nem sikerül megoldani a függőben lévő kérdéseket, akkor az Együtt-PM-mel és a DK-val kerületenként aláírhatják azokat a megállapodásokat, amelyeket helyben kötöttek. Reméli, hogy ebben a többi párt is partner lesz! Azt a másik két résztvevő vezető szerveinek is tudomásul kell venniük, hogy azokban a kerületekben, ahol korábban már helyi megegyezés született, a mostani vita nem akadályozhatja a munkát!

Gőgös Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy az MSZP Szervezeti szabálya kizárja, hogy központilag beleavatkozzanak kerületi szervezeteik döntéseibe. Hozzátette, hogy Dr. Falus Ferenc főpolgármester-jelölt támogatásáról központi megegyezés született a három szervezet között, és ezt eddig semmi nem akadályozta. Mivel a nemrég elfogadott törvény értelmében minden főpolgármester-jelöltet csak egy-egy párt jelölhet, így Falus főorvos esetében ez az Együtt-PM lesz, míg a DK és az MSZP csak támogatóként szerepelhet mögötte, de logóig nem helyezhetők el a szavazólapokon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újhelyi az EB-hez fordul | ZETApress

Szóljon hozzá!