ZETApress

hírportál

Kati Marton titkos hatalma

Kati Marton: Titkos hatalomKati Marton: Titkos hatalom című 2001-ben Amerikában megjelent könyve idén magyarul aktualizálva is megjelent – tudtuk meg Szarvas Istvántól. Szerzője magyar származású, Amerikában élő világhírű író, újságíró.

Kati asszony rádió- és tévériporterként, valamint neves folyóiratok és újságok munkatársaként – pl: The New Yorker, az Atlantic Monthly, a The Times of London, a The Washington Post, a The Wall Street Journal, vagy a Newsweek – számos szakmai elismerést és díjat kapott. Első könyve egy Wallenberg-életrajz volt, de Egy amerikai asszony című regényével szépíróként is bemutatkozott már a Titkos hatalom előtt. Kilenc magyar címmel tavaly a Corvina megjelentette magyarul egy nagysikerű könyvét.

Jelentős emberi jogi tevékenységet fejt ki egy nők és leányok jogait védő nemzetközi szervezet élén és 2001. óta a háborús zónákban élő gyermekeket gondozó ENSZ-szervezetnek is munkatársa. 2007. novemberben nővérével, Juliával együtt részt vett a budapesti II. Tudós Világfórumon, melyen mindketten előadást tartottak.

2008. januárban Pro Cultura Hungarica-díjat kapott, 2009-januárban pedig a kulturális miniszter a Magyar Kultúra Követének nevezte ki abból az alkalomból, hogy ő lett az Extremely Hungary – Csordultig magyar címet viselő, New York-i és washingtoni magyar kulturális évad védnöke. Két gyermek, egy fiú és egy leány édesanyja, New Yorkban él harmadik férjével, Richard Holbrooke-kal, a ma is aktív diplomatával.

A Titkos hatalom, avagy amikor az elnökfeleség beleszól a történelembe című mű különlegességét az adja meg, hogy történelmi elemzés és szerzője ahogy a bevezetőjében írja, első kézből álló forrásokat használ. A könyv nem tárgyalja az összes XX. századi amerikai elnöki párt. Warren és Florence Harding, Calvin és Grace Goolidge, Herbert és Lou Hoover története ma már nem tarthat számot közérdeklődésre – írja könyvében a szerző, majd így folytatja: Ez a könyv nem az elnökfeleségek életének krónikája. Sokkal inkább a hatalom, a szerelem és a vészterhes keresztútjánál álló férjekről a feleségekről szóló tanulmány. Továbbá azt a kérdést is felteszi, hogy mi módon befolyásolta a Fehér Házban történteket az elnöki házasság nyilvános látszata és annak privát valósága.

Ha jelen elbeszélés néha kicsit elfogult a nők iránt, az nem véletlen műve. Meggyőződésem, hogy nem jut elég figyelem annak, hogy a feleségek milyen szerepet játszottak az elnök politikájában és kormányzati tevékenységében. Az elnökjelöltnek rá kell éreznie a kor ritmusára, tudnia kell, mi az, ami az embereket leginkább foglalkoztatja. Az elnökfeleség sikere azonban attól függ, képes-e meglátni a korszak belső lényegét – olvashatjuk.

A könyv szereplői: Edith és Woodrow Wilson, Eleanor és Franklin Roosevelt, Bess és Harry Truman, Jacqueline és John F. Kennedy, Lady Bird és Lyndon B. Johnson, Pat és Richard Nixon, Rosalyn és Jimmy Carter, Nancy és Ronald Reagan, Barbara és George Bush, Hillary és Bill Clinton, Laura és George Walker Bush, Michelle és Barack Obama.

Harry Truman elnök így vall a mindenkori elnökfeleség szerepéről: Bízom benne, hogy egy nap majd veszi valaki a fáradságot, hogy felmérje, milyen szerepet játszik a mindenkori elnök felesége, aki majd méltányolja, milyen hatalmas terheket hordoz, és hogy mennyi mindent tesz az országért!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A nép ellenségei | ZETApress

Szóljon hozzá!