ZETApress

hírportál

A nép ellenségei

A Marton család életét ismerhettük meg tegnap este a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Corvina Kiadó gondozásában megjelent A nép ellenségei című családregény bemutatóján a szerző is megjelent, s készségesen válaszolt Simonyi Papp Zoltán kérdéseire.

Kati asszonynak ez a harmadik magyarul megjelent könyve. Mint mindegyiket, ezt is angolul írta. Tavaly kiadott második könyvét nyáron mi is bemutattuk portálunkon.

Kati Marton szülei ? Endre és Ilona ? a legjelentősebb amerikai hírügynökségek ? az UPI és az AP ? budapesti tudósítói voltak a ?40-es évek végétől. Azokban a sötét években dolgoztak, amikor a leggátlástalanabbul dühöngött az ÁVO terrorja, amikor rajtuk kívül már nem volt külföldi tudósító a külvilágtól egyre hermetikusabban elzárt Magyarországon.

Tudósítottak Rajk és Mindszenty peréről és igyekeztek igazat írni, fittyet hányva a hatóságoknak. Úgy viselkedtek, mintha normális dolog lett volna magyar létükre amerikai újságírónak lenni az ötvenes évek Magyarországán. Helyzetük kényes volt, és mondhatni eleve gyanús mindenki szemében. A hidegháború általános kémhisztériája idején nemcsak a magyar hatóságok, de az amerikaiak is kémet sejtettek bennük.

Az ÁVO minden lépésüket figyelte, és besúgókkal vette körül őket, mialatt a Marton házaspár szinte felszabadult könnyedséggel ? valójában hihetetlen feszültségek közepette ? élte a nyugati újságírók életét, ami a kor Magyarországán természetesen merő látszat lehetett csupán. A hatóságok lassan, de biztosan egyre szorosabbra húzták a hurkot körülöttük, de ? ki tudja, miért? ? egészen 1954-ig eltűrték a tevékenységüket.

Akkor aztán letartóztatták az apát, majd félévre rá az édesanyát, kislányaik pedig ? a 9 éves Kati és három évvel idősebb Juli ? egyszerre kicsöppent az addigi védettségből, és egy ismeretlen családhoz került, mélységes szegénységbe. Nagyszüleik sem viselhették gondjukat, mert ők párhéttel korábban települhettek ki Ausztráliába.

A család viszontagságos története az ÁVO börtönével, a szabadulással és az emigrációval sem érhetett véget: a Marton család már évek óta Amerikában élt, hitük szerint teljes biztonságban, amikor ide is utánuk nyúlt a magyar titkosszolgálat keze?

A családregénynek nem ez volt az első magyarországi bemutatója. Az Arany János utcában, a Közép-európai Egyetem (CEU) és az OSA Archívum közös rendezésében kedden este 6 órakor John Shattuck rektor és elnök bevezetője után Rév István igazgató beszélgetett el angol nyelven az ötven éve Amerikában élő Kati Martonnal.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elment a diplomata | ZETApress

Szóljon hozzá!