ZETApress

hírportál

A nép ellenségei

A Marton család életét ismerhettük meg tegnap este a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Corvina Kiadó gondozásában megjelent A nép ellenségei című családregény bemutatóján a szerző is megjelent és készségesen válaszolt Simonyi Papp Zoltán kérdéseire.

Kati asszonynak ez a harmadik magyarul megjelent könyve. Mint mindegyiket, ezt is angolul írta. Tavaly kiadott második könyvét nyáron mi is bemutattuk portálunkon.

Kati Marton szülei – Endre és Ilona – a legjelentősebb amerikai hírügynökségek – a UPI és az AP – budapesti tudósítói voltak a ’40-es évek végétől. Azokban a sötét években dolgoztak, amikor a leggátlástalanabbul dühöngött az ÁVO terrorja, amikor rajtuk kívül már nem volt külföldi tudósító a külvilágtól egyre hermetikusabban elzárt Magyarországon.

Tudósítottak Rajk és Mindszenty peréről és igyekeztek igazat írni, fittyet hányva a hatóságoknak. Úgy viselkedtek, mintha normális dolog lett volna magyar létükre amerikai újságírónak lenni az ötvenes évek Magyarországán. Helyzetük kényes volt, és mondhatni eleve gyanús mindenki szemében. A hidegháború általános kémhisztériája idején nemcsak a magyar hatóságok, de az amerikaiak is kémet sejtettek bennük.

Az ÁVO minden lépésüket figyelte és besúgókkal vette körül őket, mialatt a Marton házaspár szinte felszabadult könnyedséggel – valójában hihetetlen feszültségek közepette – élte a nyugati újságírók életét, ami a kor Magyarországán természetesen merő látszat lehetett csupán. A hatóságok lassan, de biztosan egyre szorosabbra húzták a hurkot körülöttük, de – ki tudja, miért? – egészen 1954-ig eltűrték a tevékenységüket.

Akkor aztán letartóztatták az apát, majd félévre rá az édesanyát, kislányaik pedig – a 9 éves Kati és három évvel idősebb Juli – egyszerre kicsöppent az addigi védettségből, és egy ismeretlen családhoz került, mélységes szegénységbe. Nagyszüleik sem viselhették gondjukat, mert ők párhéttel korábban települhettek ki Ausztráliába.

A család viszontagságos története az ÁVO börtönével, a szabadulással és az emigrációval sem érhetett véget: a Marton család már évek óta Amerikában élt, hitük szerint teljes biztonságban, amikor ide is utánuk nyúlt a magyar titkosszolgálat keze?

A családregénynek nem ez volt az első magyarországi bemutatója. Az Arany János utcában, a Közép-európai Egyetem (CEU) és az OSA Archívum közös rendezésében kedden 18 órakor John Shattuck rektor és elnök bevezetője után Rév István igazgató beszélgetett el angol nyelven az ötven éve Amerikában élő Kati Martonnal.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elment a diplomata | ZETApress

Szóljon hozzá!