ZETApress

hírportál

Exhumálás Zircen

ZircAz amerikai légierő második világháborúban hősi halált halt és Zircen eltemetett katonájának földi maradványait exhumálták kedden, a bakonyi város Borzavári úti temetőjében. Marvin Steinford J. törzsőrmestert 26 szovjet katonával együtt temették el 1945. március végén Zircen, a főtéren ? tudtuk meg Lantai Józseftől, akit az exhumálást vezető Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója tájékoztatott.

2004-ben a főtér alatt nyugvó hősi halottakat ? az orosz kormány hozzájárulásával ? áthelyezték a Borzavári úti temetőbe, ahol emlékművet is állítottak a katonák sírja mellé. A hősi halottak nyughelyének 2004. októberi feltárásakor derült ki ? a katonai azonosító jegy (biléta) alapján ?, hogy ott a szovjetekkel együtt egy amerikai katonát is eltemettek.

Az exhumálást követően a földi maradványokat Budapestre szállítják a Természettudományi Múzeum antropológiai vizsgálójába, ahol az amerikai és magyar professzorok ? az orosz hatóságok képviselőinek jelenlétében ? az azonosítást DNS-vizsgálatok alapján elvégzik. Ezt követően az amerikai katona földi maradványait felravatalozzák, végső búcsút vesznek tőle, majd repülővel Hawaiira, az eltűnt amerikai katonák azonosításával foglalkozó intézetbe szállítják ? mondta el az altábornagy. Az Egyesült államokbeli eltemetésének helyéről később döntenek, egyeztetve a törzsőrmester hozzátartozóival ? tette hozzá Holló József, s elmondta még, hogy a szovjet katonák földi maradványainak visszatemetése is katonai díszpompával történik majd meg a zirci Borzavári úti temetőben, várhatóan augusztusban.

Marvin Steinford J. törzsőrmester ? aki 30 év körüli lehetett ?, a második világháborúban egy B-17G típusú amerikai bombázó hétfős legénységének volt a tagja; a gépet 1945. március 24-én lőtték le a Bakonyban, Zirc fölött. A legénység többi tagjának sikerült a gépet ejtőernyővel elhagynia, azonban Marvin Steinfordnak valószínűen már nem volt ideje az ugrásra, vagy nem nyílt ki az ejtőernyője. Őt azóta a szolgálat teljesítése közben eltűntként tartotta nyilván az amerikai hadsereg.

A hősi halottak keddi exhumálásánál jelen volt Evan G. Roelofs ezredes, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének légügyi attaséja, Ivan Brednev ezredes, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségének katonai attasé-helyettese, továbbá John E. Byrd, az amerikai Központi Azonosító Laboratórium tudományos igazgatóhelyettese és Calvin Shiroma laboratóriumvezető, fogász.

Evan G. Roelofs ezredes az exhumálás kezdetekor köszönetet mondott mindazoknak ? kiemelten az orosz kormánynak ?, akik lehetővé tették a sírhely feltárását. Hangsúlyozta, hogy az amerikai hadsereg mindig szeretné megadni hős katonáinak a végső tiszteletet. ? Örülünk annak, hogy ezt a végtisztességet most a korábbi szövetségesünkkel együtt adhatjuk meg ? tette hozzá. ? Nincs szó politikáról, ez egy ?humanitárius művelet?, minden nemzet gondoskodik hős katonáinak a végtisztességéről ? válaszolta Ivan Brednev ezredes.

Az Egyesült Államok hadseregénél szilárd alapelv, hogy ha bárhol háborúban elesik egy katonájuk, akkor a holttestét lehetőség szerint haza kell vinni. Amikor ugyanis a háborúba mennek, azt ígéri meg számukra a hadsereg, hogy hősi haláluk esetén a holttestüket haza szállítják ? mondta Evan Roelofs ezredes, katonai attasé, megjegyezve, hogy most 64 év után hazakerülnek, amerikai földbe Marvin Steinford J. törzsőrmester földi maradványai is. Nem tudják pontosan, hány második világháborús hősi halottjuk nyugodhat Magyarországon, de ?elég hosszú? a világháborúban eltűnt amerikai katonák listája.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hazament a törzsőrmester | ZETApress

Szóljon hozzá!