ZETApress

hírportál

Hazament a törzsőrmester

Fotó: Lantai JózsefElőbb az amerikai, majd az orosz, s legvégül a magyar himnusz kezdő taktusait játszotta a katonazenekar tegnap délután a Szabadság téri amerikai nagykövetség előtt. Előttük egy kicsinyke koporsó feküdt a ravatalon, benne Marvin Steinford J. törzsőrmester hamvaival. A 30 év körüli katona gépét 64 év, négy hónap és 21 nappal ezelőtt lőtték le a Bakonyban. Tíz nappal később 26 szovjet katonával együtt tömegsírba temették Zircen.

A búcsúztatón a HM HIM mellett az Egyesült Államok és az Orosz Föderáció budapesti nagykövetsége is képviselte magát. A hamvakat a Magyar Honvédség protestáns tábori lelkésze szentelte be, majd a magyar díszőrök átadták azt amerikai kollégáiknak. A Fővárosi Temetkezési Intézet gépkocsija rendőri felvezetéssel vitte Ferihegyre, ahonnan légi-úton haladt tovább szülőhazájába. Végső nyughelye valószínűleg az arlingtoni temető lesz, de ebbe még a hozzátartozók is beleszólhatnak.

A törzsőrmesterrel közös sírban nyugvó 26 hősi halált halt szovjet katonát egyházi szertartás és teljes katonai díszpompa mellett holnap helyezik örök nyugalomba a zirci Borzavári úti temetőben. A három ország közötti egyedülálló kegyeleti-diplomáciai együttműködés példaértékű a világ nemzetei számára, megfogalmazva az ideillő jelmondatot: A halott katona nem ellenség, hanem HŐS!

[nggallery id=9]

Szóljon hozzá!