ZETApress

hírportál

Fogadják részvétünk!

A kormányfő gyásztáviratban fejezte ki részvétét a francia repülőgép katasztrófája miatt. Bajnai Gordon megdöbbenéséről és őszinte részvétéről biztosította Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnököt a hétfőn lezuhant Air France repülőgép katasztrófája miatt ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Mint köztudott, a Rio de Janeiróból Párizsba tartó járat hétfőn reggel 650 kilométerre a brazíl partoktól ismeretlen okokból az Atlanti-óceánba zuhant. A gépen négy magyar ? két felnőtt és két gyermek ? is tartózkodott. Szarvas Rita konduktor kisfiával és élettársával ? Gallasz József esztétával ? és egy rokongyerekkel, a 11 éves komlói Arnolddal a tengerbe veszett.

Megdöbbenéssel értesültem az Air France gép hétfői katasztrófájáról. Külön szomorúsággal tölt el az a tény, hogy a repülőgép-tragédiában négy honfitársam is életét vesztette, köztük két gyermek, akiknek a hozzátartozóival a kapcsolatot már felvettük. A magyar nép és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet. Kérem Elnök úr, tolmácsolja Magyarország mély együttérzését a többi áldozat hozzátartozói felé is ? áll a miniszterelnöki gyásztáviratban.

Számítunk a német kapcsolatokra

A kormányfő tárgyalást folytatott a német külügyminiszterrel. Bajnai Gordon miniszterelnök kedden a Parlamentben fogadta Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert. A magyar kormányfő és a német külügyminiszter áttekintette a globális gazdasági válság két országra és az Európai Unióra gyakorolt hatásait és az abból eredő feladatokat, valamint megvitatták a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is.

Bajnai Gordon megerősítette, hogy Németország továbbra is kiemelt gazdasági partnere Magyarországnak, ezért a magyar kormány célja a két ország közötti intenzív kapcsolatrendszer fenntartása. Magyarország a gazdasági kapcsolatok erősítésén túl társadalmi, oktatási és tudományos területen is törekszik a szorosabb együttműködésre.

A találkozón szóba került a Lisszaboni Szerződés ratifikációjának kérdése, és az Európai Duna Stratégia kialakításának ügye is. A magyar kormány örömmel fogadta, hogy az autóiparban tapasztalható visszaesés ellenére a Daimler megerősítette magyarországi beruházási szándékát ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Értékelés a Parlamentben

Szóljon hozzá!