ZETApress

hírportál

Eduardo vallomása

Épp egy hete lőtték agyon álmában egy Santa Cruz-i szállodában Eduardo Rózsa Flores bolíviai-magyar állampolgárt és két szobatársát, Magyarosi Árpádot és az ír Dwyer Michael Martinit. További két hálótársukat, Tóásó Elődöt és Mario Fardig Astorgát a hatóságok letartóztatták. Mindannyiukat az elnök elleni merénylettel vádolták. Az ügyben a magyar hatóságok vizsgálaltot követelnek.

Mindenki a halottak és lefogottak ártatlanságát hangoztatja, miközben Kepes András bemutatta az m1-en a Rózsával féléve készített felvételét. Ebben Eduardo elismeri, hogy fegyveres szabadcsapatot szervez a dél-amerikai országban az elnöki diktatúra ellen. A felvétel tehát az ottani hatóságok malmára hajtja a vizet, beigazolva látják gyilkos akciójukat.

Többen Kepest is bűnrészességgel vádolják, bár ebben a szakma is megosztott. Egyesek szerint tájékoztatni kellett volna a hatóságokat, mások szerint meg kellett őriznie informátora titkát. Azt már feltételezni sem merjük, hogy Kepes már korábban kiadta az információt, s ez vezetett az egyhéttel ezelőtti akcióhoz.

Kepes most ezt mondja, hogy nem volt bizonyítéka Floresék terveiről, nem is vette komolyan az elhangzottakat, de ez nem lehet indok az információk visszatartására. Attól sem kérnek bizonyítékot, aki telefonon fenyegetőzik robbantással, hanem rögvest kiürítik az érintett épületet. Sosem váltotkák még valóra nálunk a fenyegetést, mindegyik bejeléntés vaklármának bizonyult, mégis mindegyiket komolyan veszik.

Többen nem értik, hogy Tóásót és Mariót miért hagyták életben? Erre is több válasz adódhat. Súghattak is a helyi hatóságoknak, lehettek beépített ügynök is, de lehet, hogy a későbbi vallomásukra lesz szükség az elnök elleni merénylet-kísérletről, s ezzel akarják majd igazolni a három ember halálát okozó akció jogszerűségét a bolíviai hatóságok.

Újabb gratulációk Bajnainak

További vezető politikusok is gratuláltak Bajnai Gordonnak miniszterelnökké választásához. Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök, José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke és más európai politikusok múlt heti gratulációja után Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Haji Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja, Aszo Taro japán miniszterelnök, valamint Kono Yohei, a Japán Alsóház elnöke is gratulált ezen a héten is a magyar kormányfőnek.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a Bajnai Gordonnak küldött gratuláló levelében a két ország hagyományosan erős ? a kétoldalú, az európai és a V4 csoporton belüli ? együttműködésének fontosságát hangsúlyozta. A lengyel miniszterelnök meghívta Bajnai Gordont Varsóba június 4-ére, az európai demokratikus áttörés 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre.

Haji Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja mindamellett, hogy jókívánságait fejezte ki Bajnai Gordon miniszterelnöknek pozíciója betöltéséhez, reményét fejezte ki a két ország együttműködésének erősítését illetően az ASEAN-EU dialógusban.

Aszo Taro japán miniszterelnök és Kono Yohei, a Japán Alsóház elnöke, a Japán-Magyar Baráti társaság elnöke által küldött üzenet kiemeli, hogy Bajnai Gordon már miniszterelnök-jelöltként is válságkezelő programot jelentett be, ami jelzi, hogy miniszterelnökként felelősségteljesen fogja ellátni feladatát. A japán politikusok üzenete hangsúlyozza annak fontosságát, hogy idén lesz a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140-ik, újrafelvételének 50-ik évfordulója. A japán politikusok nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a Jubileumi Év kapcsán májusban Magyarországra látogat az Akisiono herceg-pár ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A baloldal szolidáris Moralessel

Szóljon hozzá!