ZETApress

hírportál

A baloldal szolidáris Moralessel

A baloldali magyar fiatalok szolidárisak Evo Morales bolíviai elnökkel és azokkal a bolíviai szegényekkel, akik az emberi méltóságért és a hazájuk ásványkincseiből való részesedésért küzdenek. Ezt hangsúlyozták a Demokratikus Hálózat hétvégi ülésén, amelyen részt vett Hegyi Gyula, az Európai Parlament MSZP-s képviselője is.

A baloldali fiatalok hálózata szerint természetesen a rossz ügy áldozatait is meg kell gyászolni, s a bírói ítélet nélküli leszámolásokkal sem lehet egyetérteni. De a bolíviai nép által szabadon választott Morales elnök ellen olyan széleskörű összeesküvést szerveztek, amelyet még Barack Obama amerikai elnök is kénytelen volt elítélni. Mint minden népnek, a bolíviainak is megvan a joga a függetlenségre, a nemzetközi nagytőke uralmának lerázására, az egyoldalú amerikai befolyás mérséklésére.

Hegyi Gyula szerint, akik személyesen ismerték Rózsa Eduárdót, azokat érthetően megrázott a halála. De a jó oldalon Morales elnök és a bolíviai nép harcol, s elképesztő, hogy még magukat baloldalinak és liberálisnak nevező magyar közéleti személyiségek is beállnak a szélsőjobboldali mítoszkeltésbe.

A magyar kormánynak világossá kell tennie, hogy miközben humanitárius segítséget nyújt rossz ügybe keveredett állampolgárainak is, tiszteli Bolívia népének és szocialista kormányának küzdelmét egy igazságosabb társadalomért ? tudatta Földeák Iván, az EP-képviselő sajtótitkára.

Bajnai Gordon bemutatkozik Brüsszelben

Miniszterelnökünk április 28-án, kedden bemutatkozó látogatásra utazik Brüsszelbe, ahol José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével és Jaap de Hoop Scheffer NATO főtitkárral is megbeszéléseket folytat. A magyar kormányfő az Európai Bizottság elnökével ismereti kormánya válságkezelő programját, a NATO főtitkárral pedig várhatóan értékelik a NATO áprilisi jubileumi csúcstalálkozójának eredményeit, illetve áttekintik Magyarország szövetségesi kötelezettség-vállalásának helyzetét.

Szintén április 28-án, Bécsben kerül sor Bajnai Gordon és Werner Faymann osztrák kancellár találkozójára. A találkozón a két ország aktuális ügyeinek áttekintésén túl a felek várhatóan szót ejtenek a gazdasági válság okozta kihívásokról, illetve az azokra adható válaszokról ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!