ZETApress

hírportál

Nőnap az irodában

Az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája délelőtt 10-től szemináriumot tartott a civil szervezetek képviselői és a sajtó munkatársai számára a Nemzetközi Nőnap alkalmából Nők a közéletben ? Fókuszban az európai parlamenti választások címmel a belvárosi Deák Palota I. emeleti Konferencia-termében. A beszélgetést Szalai Ferenc irodavezető nyitotta meg. Az előadók Gurmai Zita EP-képviselő, Bullus Daniella SZMM esélyegyenlőségi főosztályvezető és Ilonszki Gabriella Corvinus-egyetemi tanárok voltak.

Esélyegyenlőségi Ütemterv itthon

A férfiak és a nők közötti valódi esélyegyenlőség megteremtése alapvető eszköz a Lisszabonon alapuló Európai jövőképnek: a gazdasági növekedésnek, a jólétnek és a versenyképességnek, a demográfiai kihívások hatékony kezelésének.

A nemek esélyegyenlőségére, a nők és férfiak közötti egyenlőségre vonatkozó Esélyegyenlőségi Ütemterv (Gender Roadmap) 2006?2010 közötti időszakra irányul, céljai: a nők és a férfiak egyenlő mértékű gazdasági függetlensége, a munkahely és a magánélet összeegyeztethetősége; a nemek egyenlő arányú képviselete a döntéshozatalban; a szexuális bűncselekmények valamennyi formájának felszámolása, a nemi sztereotípiák leküzdése; valamint a nemek közötti egyenlőség előmozdítása a kül- és fejlesztési politikákban. Az ütemterv egy elkötelezettség az esélyegyenlőség további térhódításának irányában, amely a siker érdekében konkrét területeket és célokat határoz meg. Az ütemterv bizonyítja azt az elkötelezettséget, amellyel az EU támogatja a nők és a férfiak közötti egyenlőségről szóló programot, és szorosabbra fűzi a tagállamokkal és egyéb szereplőkkel fenntartott partnerséget.

Magyarország az elsők között vállalta fel az Ütemterv megvalósítását. Az ütemterv a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, azon belül a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Osztály hosszútávú munkatervének gerincét képezi. A megvalósítás érdekében az Osztály munkacsoportokat hozott létre, melyeknek koordinációs feladatait az Osztály munkatársai látják el. A munkacsoportokban civil szervezetek képviselői, szakértők, és minisztériumi köztisztviselők dolgoznak. Az egyes munkacsoportok tagjainak kiválasztása a témakörökben eddig felmutatott szakmai tapasztalatok és eredmények alapján történt.

Jelzésértékűnek és jelentős sikernek tartjuk, hogy Vladimir Spidla szociálpolitikai, esélyegyenlőségi és munkaügyi biztos 2008. október 17-én Magyarországra látogatott, ahol részt vett és felszólalt a munkacsoportok tevékenységét bemutató konferencián. Az esélyegyenlőség gyakorlati biztosítása nemzetközi, közösségi és tagállami együttes összefogást követel meg. Át kell ölelnie az élet valamennyi területét, be kell vonnia az európai társadalom egészét, párbeszédet, figyelemfelkeltő kampányok indítását, szemléletváltást, a még mai is érzékelhető sztereotípiák teljes eltörlését igényli.

Következetesen tovább kell haladni a megkezdett úton: határozott követelményrendszert kell kidolgozni, folytatni kell a nemek közötti egyenlőség dimenziójának integrációját valamennyi közösségi politikában, hatékonyan érvényesíteni kell a közösségi döntéshozatalban, szigorúan be kell tartatni a Strukturális Alapok felhasználásánál, határozottan ki kell mellette állni a nemzetközi fórumokon, és következetesen alkalmazni kell a fejlesztési együttműködésben és biztosítani kell a monitoringot, melynek segítségével mérhetőek lesznek az intézkedések hatásai.

A teljes siker a nemzeti kormányok elkötelezettségén is döntően múlik: határozott és következetes fellépésük nélkül a jogszabályok gyakorlati megvalósítása, a valós esélyegyenlőség megteremtése, így az Európa előtt álló kihívások kezelése csupán illúzió marad.

Az Ütemterv alapján elkészített munkaterv felöleli az ütemterv hat prioritását, ehhez igazodik a hat munkacsoport működése és célkitűzései is: A nők és férfiak egyenlő mértékű gazdasági függetlenségének megteremtése; a szakmai, a magán- és a családi élet fokozottabb összehangolása; az egyenlő arányú férfi-női részvétel támogatása a döntéshozatalban (nők a döntéshozatalban, nők a politikai döntéshozatalban); a nemi alapú erőszak és az emberkereskedelem felszámolása; a nemekhez kötődő sztereotípiák felszámolása a társadalomban; a nemek közötti egyenlőség támogatása az EU-n kívül.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Eltűntek az iratok!

Szóljon hozzá!