ZETApress

hírportál

Határon innen a Túra

Túljutott az erdélyi hegyeken a Határon Túra karavánja, az Alföld következik. A kerékpáros Határon Túra 2011 résztvevői túljutottak a hét elején Erdélyben a legnehezebb, ugyanakkor legszebb hegyi szakaszokon. Szerdán Arany János szülővárosába, Nagyszalontára érkezett a 150 fős mezőny.

Csütörtökön határátlépést követően, az Alföldön, Szarvas felé tart a karaván ? tudtuk meg Vasvári Ferenctől. Kedden a túra legkeményebb etapján, Kolozsvárról Pádisra 105 kilométert, szerdán, hosszabb gurulással Nagyszalontára 113 kilométert kellett kerékpározni. A kolozsvári főtéren Mátyás király szobra körül tett kör után indultak kedden a túrázók a király-etapnak, a Pádis-hegyre.

Az első csúcsra, az 1300 méteren fekvő Havasnagyfaluig rekkenő hőségben tekert fel a mezőny, ám az időjárás nagyot változott, kora délután záporokkal, lehűléssel megérkezett a hidegfront. Az ereszkedés 1000 méterre, majd újra kapaszkodás 1400 méterre 15-20 százalékos emelkedőn, murvás úton már meg-megújuló esőben zajlott az 1000 méteren fekvő Ic Ponor településen lévő szállásig.

A Határon Túra kedd reggel Kolozsvárról indult útjának a Pádis felé. A városban románok és magyarok egyaránt ünnepeltek minket, felemelő érzés volt átélni azt a sok bíztatást, amit kaptunk a szurkolóktól és érdeklődőktől. Külön köszönet illeti a román rendőrség és csendőrség munkáját is, akik napról napra biztosítják túránk zavartalan menetét, amely a 95 kilométerével és 1650 méter szintkülönbségével az egyik legnehezebb etapnak bizonyult. Míg a délelőtt folyamán tűző napsütésben kerékpároztunk, addig délután többször is szó szerint bőrig áztunk a hegymenet alatt. A megerőltető nap végén mindenkinek jól esett a finom meleg vacsora és a jól megérdemelt pihenés ? nyilatkozta Révész Máriusz, a Határon Túra társ-ötletgazdája, országgyűlési képviselő.

Az Ic Ponorban töltött éjszaka után a mezőny 11,4 kilométeres kapaszkodással jutott fel az 1300 méter magasan fekvő Pádisra, majd a montisok legnagyobb örömére elkezdődött a 30 kilométeres zuhanás 200 méterre. A Határon Túra mezőnyét Várasfenesen látták vendégül. A település alpolgármestere, Halász Sándor a bringások elé karikázott, majd a következő négy falun át kísérte kerékpáron a mezőnyt.

Nagyszalontán este hét után hatalmas ovációval fogadták a csapatot. A tiszteletükre adott műsor előtt Török László polgármester kötötte fel a szalagot a Határon Túra zászlójára. Mától az Alföld következik, a mezőnyre három nap alatt összesen még több mint 320 kilométer vár. A Határon Túra 2011 résztvevői augusztus 20-án este érkeznek meg a budapesti Kossuth térre.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tiszán innen a Túra | ZETApress

Szóljon hozzá!