ZETApress

hírportál

Államfők a Galériában

Az Arraiolos-csoport nyolc tagországának államfői ma délben sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Nemzeti Galéria I. emeleti Kupolatermében. Schmitt Pál kezdeményezésére most meghívták a csoporthoz nem tartozó Szlovénia államfőjét is.

Ausztria, Finnország, Lengyelország, Lettország, Németország, Olaszország és Portugália, Szlovénia és Magyarország államfői a szomszédos Sándor-palotából szigorú biztonsági előkészületek után vonultak át a Galériába. A Szent György teret lezárták, az épületeket rendőrkordonnal vették körül. Jóval nagyobb volt a szigor, mint tegnap Óbudán.

A Sándor-palotai Sajtóközpontba is csak csomagátvilágítás után mehettünk be, s ezt a Galériában még szigorúbban megismételték. A hosszú és alapos procedúra miatt már egy órával előbb meg kellett érkeznünk. A rendőrök munkáját egy négylábú társuk is segítette az épületben. Bizonyára a fegyvert, és robbanóanyagot szimatolta volna ki, de erről nem kaptunk felvilágosítást.

A közel egyórás sajtóértekezleten a szinkrontolmácsolás angol, német, lengyel és magyar nyelven zajlott. Egy-egy magyar, német, olasz, portugál és lengyel újságírót követően Tóth Ákos, az Andrássy Egyetem diákja is kérdezhetett. Ők is sokat segítettek a szervezésben és lebonyolításában, a kétnapos tanácskozáson néhányuk fel is szólalt. Megtudtuk még a finn elnök asszonytól, hogy jövő februárban náluk lesz az újabb találkozó, de a mai derült idővel szemben csak -35 Celsius fokot mert akkorra garantálni.

A Munkácsy-trilógiát is megtekintették az Arraiolos-csoport államfői a budapesti találkozójukon tegnap este a Magyar Nemzeti Galériában. Schmitt Pál és felesége, Schmittné Makray Katalin kíséretében az elnökök házastársaikkal együtt tekintették meg a legismertebb magyar festő, Munkácsy Mihály életművének kiemelkedő darabjait bemutató Krisztus-trilógia című kiállítást.

Szóljon hozzá!