ZETApress

hírportál

Mártírokkal Óbudán

Schmitt Pál magyar és Bronislaw Komorowski lengyel államfő együtt érkezett ma délelőtt az óbudai Katinyi mártírok parkjába, a Nagyszombat utca ? Szőlő utca ? Bécsi út találkozásához a Katinyi mártírok emlékművének felavatására.

Budapest az első főváros Közép-Európában, amely a Katinyi vérengzés néven ismert tömeggyilkosság mementójaként emlékparkot létesített 2010-ben. Az itt felállítandó képzőművészeti alkotással ? Széri-Varga Géza és Széri-Varga Zoltán művével ? valamint a Korompay Emánuel Aladár, a Varsói Egyetem magyarnyelv-tanára és Kühnel Rudolf tüzérségi tiszt emlékére ültetett tölgyekkel fejeztük ki azon elkötelezettségünket, hogy soha nem felejtjük a diktatúrák áldozatait.

Miután a Zuglói Filharmónia Vegyes-kara és vonós négyese Záborszky Kálmán vezényletével eljátszották-elénekelték Lengyelország, majd Magyarország himnuszát, Tarlós István főpolgármester és Schmitt Pál köztársasági elnök emlékezett. Őket Zbigniew Herbert: Gombok című versének lengyel és magyar előadása követte Asztalos András és Kubik Anna tolmácsolásában. A két szavalat között szólalt fel Bronislaw Komorowski, Lengyelország köztársasági elnöke.

A felszólalásokból megtudtuk, hogy a lengyel hadifoglyok lemészárlását Berilja 1940. március 5-én javasolta Sztálinnak, s az írásbeli jóváhagyás napokon belül megérkezett. A sors iróniája, hogy a generálmisszimusz napra pontosan 13 évvel később, 1953. március 5-én hunyt el.

A Katinyi mártírok emlékművét a köztársasági elnökök és Tarlós István avatta fel, majd Őexcellencája Janusz Juliusz apostoli nuncius szentelte fel. Ezt követően a két államfő és a főpolgármester, majd Andrzej Kunért miniszter és a katinyi családok képviselői koszorúztak. Őket Bába István, a KM közigazgatási államtitkára követte édesapjával, Bába Ivánnal, aki az Antall-kormány külügyi államtitkára volt. A faültetést megelőzően Bús Balázs III. kerületi polgármester Varsó alpolgármesterével együtt helyezett el koszorút.

A program az emléktölgyek ünnepélyes elültetésével ért véget, melyben a két államfő mellett a főpolgármester és a lengyel miniszter is lapátot ragadott. Az 1940-ben Katinyban kivégzett 25 ezer mártírról szóló közel egyórás megemlékezés narrátora Rátóti Zoltán színművész volt.

A megemlékezésre számos nagykövet is eljött, mivel köztársasági elnökünk meghívására ma-holnap Budapesten kerül sor az Arraiolos-csoport elnökeinek soron következő találkozójára. Ezen Christian Wulff, a Németországi Szövetségi Köztársaság elnöke, Giorgio Napolitano, az Olasz Köztársaság elnöke, Valdis Zatlers, a Lett Köztársaság elnöke, Heinz Fischer, az Osztrák Köztársaság szövetségi elnöke, Bronisław Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke, Aníbal Cavaco Silva, Portugália köztársasági elnöke, Danilo Türk, a Szlovén Köztársaság elnöke, Tarja Halonen, a Finn Köztársaság elnöke vesz részt.

Krzysztof Penderecki a MÜPÁ-ban

Lengyel karmester vezényli lengyel szerző művét ma este 19:30-kor a MŰPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Műsoron Penderecki: II. szimfónia és Sosztakovics: VI. H-moll szimfónia, op. 54. Vezényel: Krzysztof Penderecki. Az előadásra a Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata keretében kerül sor a Művészetek Palotájában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Államfők a Galériában | ZETApress

Szóljon hozzá!