ZETApress

hírportál

Ferigyenen felkészültek

A magyar EU-elnökség idején a Ferihegyi repülőtér várja a vendégeket. Hatalmas, három emelet magas üdvözlő felirat köszönti Magyarország soros EU-elnökségét a repülőtéri irányítótornyon ? láttuk a ma délelőtti sajtóbejáráson.

A Budapest Airport összesen nem kevesebb, mint 56 millió forint (kb. kétszázezer euró) összeget áldozott azért, hogy Magyarország nemzetközi légikikötője méltó módon fogadja az Európai Unió vezetőit és szakértőit a január elsejétől június 30-ig tartó félévben.

BUD Welcomes the EU Presidency, azaz a Budapest Airport üdvözli a soros EU-elnökséget. Ezt hirdeti mostantól fél éven át az a gigantikus (kb. 20×15 méteres) poszter, amelyet a Budapest Airport szereltetett fel a Ferihegyi repülőtér irányítótornyán. Ily módon az EU-s vezetők és diplomaták, a népes szakértői küldöttségek már a ferihegyi betonra érés pillanatában bekapcsolódhatnak a magyar EU-elnökség atmoszférájába és munkájába. A különlegesen időjárás- és viharálló (erre a repülés biztonsága miatt volt szükség) poszter elkészítése és rögzítése nagyjából 4,5 millió forintba került, míg a repülőtér 2/A termináljának homlokzatán elhelyezett üdvözlő felirat ennek az összegnek nagyjából a fele.

Nemcsak az üdvözlő feliratok, hanem egy sor komoly repülőtéri beruházás is kellett ahhoz, hogy a Budapest Airport méltóképpen fogadhassa a sajtóban csak EU-turistáknak nevezett, jelenleg negyvenezer fősre becsült utasok tömkelegét, akik közt állam- és kormányfők éppúgy megtalálhatók, mint a különféle tanácskozásokat előkészítő szakértők, titkárnők és tolmácsok hada.

A beruházások közé tartozik, hogy a Budapest Airport külön, belső szerviz utat épített a repülőtéren a Magyar Posta frissen átadott nagy csarnokához, amelyen keresztül úgy érkeztetik a magas szintű kormánydelegációkat, hogy közben a lehető legkevésbé zavarják a repülőtér és a magyar főváros egyéb forgalmát. A Magyar Posta épülete fél évig ideiglenes kormányváróként üzemel a repülőtéren. Az itt beépített számítástechnikai és biztonsági felszereléseket később a Budapest Airport ? a takarékosság jegyében ? fel tudja használni más, jövőbeni beruházásainál.

A Budapest Airport nagyjából 56 millió forintot (kb. kétszázezer eurót) költött az EU-elnökséggel összefüggő beruházásokra, amelyek között szerepel egyes VIP-várók átépítése az EU-s vendégek számára, egy sor kényelmi- és biztonsági beruházás. A teljes összegből nagyjából 12,6 millió forintnyi összeget később a repülőtér egyéb célokra tud hasznosítani.

Véletlen egybeesés, de jelképes erejű, hogy 2011 márciusában adják át Ferihegyen ünnepélyesen a 2-es terminál új épületrészét, a SkyCourt-ot ? Égi Udvart ?, amelyhez részben EU-s támogatást is igénybe vett a Budapest Airport. Az összesen 24 ezer négyzetméteres hatalmas csarnok minőségi ugrást jelent a magyar főváros légi utasainak kiszolgálásában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Minisztériumi posta | ZETApress

Szóljon hozzá!