ZETApress

hírportál

Közös jelölt a Bölcsek Tanácsába

Hazánk kezdeményezi, hogy a visegrádi négyek közös jelöltet állítsanak az Európai Unió jövőjével foglalkozó Bölcsek Tanácsába. A magyar javaslat azon a megfontoláson alapul, hogy a közös jelölt hatékonyabban képviselheti a régió országait, és egyben szorosabbá tenné Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia együttműködését az Unió jövőjének alakításában, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A magyar kormány támogatja a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk felvetését, hogy Lech Wałęsa, a Szolidaritás mozgalom egykori vezetője, Lengyelország volt elnöke legyen a visegrádi országok közös jelöltje. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben kezdeményezte a négy ország egyeztetését a közös jelöltállításról.

A Nicolas Sarkozy francia elnök kezdeményezésére létrejött Bölcsek Tanácsa ? amelynek mandátumát az Európai Tanács decemberi ülésén fogadták el az állam- és kormányfők ? arra kapott felkérést, hogy határozza meg azokat a kulcskérdéseket és fejleményeket, amelyekkel az Uniónak a jövőben szembe kell néznie, valamint elemezze, hogy azokat milyen módon lehet kezelni.

Gyurcsány Ferenc fogadta baden-württembergi kollégáját

Kormányfőnk a Parlamentben fogadta Günther Oettingert, a németországi Baden-Württemberg tartomány miniszterelnökét. A németországi politikus Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterrel is megbeszélést folytatott magyarországi látogatása során, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Gyurcsány Ferenc és Günther Oettinger megbeszélésének középpontjában a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítése, illetve a németországi vállalatok beruházásának ösztönzése állt. A két politikus találkozóján szó volt a német tartomány és Magyarország kapcsolatainak továbbfejlesztéséről, valamint európai integrációs kérdésekről is. A két politikus a reformfolyamatok eredményeiről is tapasztalatot cserélt. Baden-Württemberg sikeres államháztartási- és gazdaságpolitikai reformja is azt mutatja, hogy a reformfolyamatok véghezviteléhez bátorság és kitartás szükséges. A németországi tartomány eredményei Oettinger miniszterelnököt igazolják.

A megbeszélésen oktatási és tudományos kérdések is napirendre kerültek. Gyurcsány Ferenc fontos eredményként értékelte az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem működését és hangsúlyozta, hogy a magyar fél az egyetem elfogadottságának és oktatási színvonalának további növelésére törekszik, amiben számít a német szövetségi kormány támogatására is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nagy Jánossal beszélgettünk | ZETApress

Szóljon hozzá!