ZETApress

hírportál

Brüsszelben az elnökségről

Völner Pál az Európai Bizottság közlekedési főigazgatójával tárgyalt Brüsszelben. Az infrastruktúráért felelős államtitkár tegnap az EB Mobilitási és Közlekedési Főigazgatóságának vezetőivel találkozott.

Az államtitkár a Matthias Ruete főigazgatóval és helyettesével, Kazatsay Zoltánnal folytatott megbeszélésen ? a szeptemberi antwerpenihez hasonlóan ? a soros magyar uniós elnökségi időszak közlekedési prioritásait ismertette. Völner Pál jelezte, hogy a következő félévben Magyarország három magas szintű, nemzetközi eseménynek adna otthont.

2011 februárjában a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) jelenlegi felülvizsgálatának alapelveiről szóló informális közlekedési miniszteri találkozót tervez a soros elnökség. Egy fenntartható és koherens transzeurópai közlekedési hálózat kialakítása, a hiányzó infrastruktúra-kapcsolatok kiépítése és a regionális különbségek enyhítése kiemelten fontos téma. Márciusban az Egységes Európai Égbolt szabályozási és intézkedéscsomag előrehaladásáról szóló, áprilisban belvízi hajózási konferencia várható szintén hazai helyszíneken.

A magyar elnökség egyértelmű prioritásként kezeli egyebek mellett a 2011-2020. évi közlekedéspolitikai Fehér Könyv előkészületeinek folytatását, a közúti közlekedésbiztonsági stratégia véglegesítését, a nemzeti intézkedések kidolgozását, a belvízi hajózás előmozdításáról szóló NAIADES program félidei felülvizsgálatát és a nehéz tehergépjárművek infrastruktúra-használati díjairól szóló irányelv módosítását ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!