ZETApress

hírportál

Pisti új vesét kapott

Tegnap már megírtam, hogy épp 15 éve történt nálunk az első szívátültetés. Az öt éves kiskunhalasi Fodor Pisti csak két hónappal később kapott új vesét egy német klinikán, pedig már évek óta nagyon várta az életmentő kirepülést. Először ?91. karácsonyán beszéltem telefonon édesanyjával, amikor épp a fenyőfát állította édesanyjával.

Pisti egyetlen gyerek mondta a mama a telefonban, s másfél éves korában állt le mindkét veséje. Húgyvérűségét kezdetben CAPD módszerrel kezelték otthon. A hasüregébe beültetett katéteren keresztül háromóránként vezették be a dializáló oldatot, melybe a hashártyát behálózó erekből vándoroltak át a méreganyagok. Az oldatot aztán kiengedték, majd az eljárást újabb tiszta folyadékkal megismételték. Így zajlott a dolog folyamatosan éjjel-nappal odahaza, illetve a kontrollvizsgálatok idején a szegedi Gyermekklinika Műveseállomásán.

Otthon a mama hiába tartotta be a sterilitás szabályait, a kisfiúnál hashártyagyulladás lépett fel így ezt a módszert nem lehetett tovább folytatni. Át kellett állni a hemodializálásra, melyet csak a szegedi állomáson, Túri Sándor egyetemi docens osztályán lehetett elvégezni heti három alkalommal. Egy-egy kezelés 3-4 óráig tart, így ez alkalmanként fél-fél napra is kiszakítja a páciens megszokott környezetéből. Iskolába járni, tanulni mellette nagyon nehéz.

Mivel az urémia visszafordíthatatlan állapot, felmerült a veseátültetés gondolata. Szegeden Csajbók professzor gyermekeknél is végzett már hasonlót, de a legfiatalabb páciense is kilenc éves volt. A nyáron még csak négy éves Pistinek ezért ajánlották a münsteri klinikát, mert ott már jóval fiatalabbakat is sikerrel műtöttek meg. Velük ?91. nyarán vették fel a kapcsolatot. Mónika Bulla el is vállalta a beavatkozást.

Segített az összefogás

A műtét százezer márkába kerül, s a pénz előteremtése társadalmi összefogással sikerült. Az édesapa csak egy éve dolgozott a Vízműnél, mégis kapott tőlük félmillió forintot. Az édesanya ugyanennyit kapott munkahelyétől, pedig be sem járt dolgozni, meghosszabbított gyeden volt. Adományokból jött össze három és félmillió, míg az OEP további másfélmilliót adott. A MALÉV két alkalomra biztosított ingyenjegyet a kiutazáshoz.

Először nyolc napot töltöttek a német klinikán. Ekkor dőlt el, hogy Pisti alkalmas a szervátültetésre. Másodszor egy hónapig voltak a klinika vendégei, amikor a kisfiú mindkét veséjét eltávolították. A harmadik kiutazásra az OEP adta az útiköltséget, s ekkor a hemodializáláshoz szükséges cimino fisztulát készítették el az alkarjában. Ezzel a vénáját kötötték össze az artériájával, s innen vezetik ki a szennyezett vért a művese-készülékbe, majd ide vezetik vissza a megtisztítottat a kezelések során.

Mivel a vesét a kivétel után 36 órán belül be is kell ültetni, fontos, hogy a kisfiú mielőbb münsterbe jusson. Ezt csak légi úton lehet megoldani. A németeknek korszerű repülőik vannak, de a merevszárnyú gépnek komoly leszállópálya kell, s Pistit oda is el kell juttatni valahogy. Ezt az Aerocaritas segítségével akarták megoldani, s a karitatív szervezet örömmel vállalta el a feladatot.

Kiskunhalason a lakásuk közelében van a focipálya, mely ideális leszállópálya a Mi-2-nek. A pilóták többször is odarepültek Szolnokról és gyakorolták a megközelítést. Pisti pont akkor volt Németországban, így nem kéredzkedhetett fel egy körre. Éjszaka Székesfehérvárról érkeznének a készenlétes pilótával, mert a hajózó állomány ott lakik. Korábban Börgöndön, a hadseregben szolgáltak, ők is, meg gépeik is alkalmasak az éjszakai repülésre.

Mivel általában éjszaka szokott veseriadó lenni, az édesapát megtanították a gép fogadására. Fodorék hat speciális fényszórót kaptak, mellyel a focipályát kell bevilágítani. A családi Skoda fényszóróit is be kell olyankor kapcsolni, amivel Pistit a leszállóhelyre szállítják. Közben állandó rádiókapcsolatot kell tartani a légi irányítással és a német pilótákkal, hogy az átadás helyét is össze tudják hangolni, mondta el az édesanya ?91. karácsonyán.

A műtét sikerült

Legközelebb három hónappal később, ?92. március 25-én beszéltünk telefonon. Pisti túl volt már a sikeres beültetésen, s a kritikus első tíz napon. A riasztás március 10-én reggel 8 órakor megtörtént. A németek jelezték a Fodor családnak, hogy megvan a donor, s az édesanya értesítette erről az Aerocaritast. Édes Imre negyed 9-kor szállt fel a gépével, s 8 óra 50-kor landolt Halason. Addigra már az édesapa is odavitte Pistikét, s öt perccel később a Mi-2 indulhatott vele Ferihegyre. Fél tízre már a fővárosban voltak, ahová ugyanekkor érkezett a Björn Steiger Alapítvány sugárhajtású mentőrepülőgépe. Az édesanyjával kiszállított kisfiút a münsteri klinika bemosakodott orvosai várták a műtőben.

Pisti felnőtt korára komoly terveket sző, mondta a boldog anyuka. Tűzoltó szeretne lenni. Nem főnök, csak beosztott, aki a vizet kezeli. S hogy miért épp a vízre vágyik? Mert vesebetegként eddig csak keveset volt szabad innia. Ha már nem kell diétáznia, jól lakhat végre sós süteménnyel is, melyet eddig ugyancsak kerülni kellett. Ha karácsonyra nem is, de húsvétra teljesülhetett a vágya. Ha azóta sem lépett fel nála komplikáció, ma már boldog felnőttként szövögetheti gyermekkori álmait. Holnap a helikopteres szállítóiról mesélek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Segítség az égből

Szóljon hozzá!