ZETApress

hírportál

Agykutatás felsőfokon

MRI az MTA TTK-nMostantól a hazai agykutatók is a legjobb autóval indulhatnak a tudományos Formula?1-ben. A Magyar Tudományos Akadémia új MRI-berendezésével tanulmányozhatják például a gyerekek gondolkodásának fejlődését vagy a zene és a nyelvtanulás agyi hatásait Újbudán, a Magyar tudósok körútján.

A tisztán kutatási és fejlesztési célokra megvásárolt csúcsműszer nagy lendületet adhat az idegrendszeri betegségek vizsgálatának is ? tudtuk meg délelőtt, amikor átadták az új, 3 teslás, MAGNETOM Prisma típusú mágneses rezonanciás képalkotó berendezést (MRI) a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában (MTA TTK). A Siemens Zrt. által gyártott, a világ élvonalbeli technológiáját képviselő műszert egy 2014 májusában elindított európai uniós közbeszerzési eljárás eredményes zárásaként helyezték üzembe.

A sajtó-nyilvános átadáson és az együttműködési aláíráson részt vett Freund Tamás, az MTA alelnöke, a Nemzeti Agykutatási Program vezetője; Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke; Keserű György, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgatója; Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója; László Imre, a Siemens Zrt. Healthcare üzletág igazgatója; Csépe Valéria, az fMRI-beruházás MTA elnöki megbízottja; Vidnyánszky Zoltán, az MTA TTK Agyi Képalkotó Központ vezetője. A fejlesztés révén élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítása válik lehetővé az agyi képalkotás területén immár Magyarországon is. A bruttó 600 millió forintos beruházás a Nemzeti Agykutatási Program támogatásából és a Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra-fejlesztési forrásaiból valósult meg.

A berendezés az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjának (AKK) új MRI-laboratóriumában kapott helyet, ahol a legkorszerűbb műszeres hátteret biztosítja a kognitív idegtudományi alapkutatásokhoz, a neuropszichiátriai betegségekre összpontosító kutatás okhoz, valamint lehetőséget teremt az MRI-módszerre irányuló további fejlesztésekhez. A fő tudományos célok között szerepel például az agy egészséges és kóros öregedésének kutatása, a gondolkodás fejlődésének vizsgálata, a nyelvtanulás és a zenetanulás hatásainak mélyebb megértése.

Az MTA TTK

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának egyik legnagyobb kutatóintézete. Az MTA TTK multidiszciplináris természettudományi kutatásokat folytat az enzimológia és molekuláris farmakológia, a kognitív idegtudományok és pszichológia, a szerves kémia, valamint az anyag- és környezettudományok területén. Több mint 350 kutatója elkötelezett az új tudományos felfedezések és a társadalom javát szolgáló fejlesztések iránt.

A Nemzeti Agykutatási Program (NAP)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ fejlett részén az agy betegségei felelősek a teljes betegségteher mintegy harmadáért. A European Brain Council szakértői 2010-ben 30 európai ország agyi ? mentális és neurológiai ? betegségekből eredő éves költségterhét 798 milliárd euróra becsülték, ami több, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a diabétesz költségei összesen. Ez Magyarországon sincs másképpen. Az agyi rendellenességek hatalmas társadalmi és gazdasági terhét csak felfedezéseken alapuló új kezelések (gyógyszerek, beavatkozások) és megelőzési eljárások révén lehet érdemben csökkenteni. Ezért döntött a Kormány egy nemzeti agykutatási program indítása mellett, négy évre (2013-2017) összesen 12 milliárd forintos forrás biztosításával a Nemzeti Kutatási, Technológiai és Innovációs Alapból (KTIA). A program a Kormány, a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Agykutatási Programot megvalósító Konzorcium közötti stratégiai megállapodásra épül.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tényleg csak táblacsere? | ZETApress

Szóljon hozzá!