ZETApress

hírportál

Gagyi CO riasztók!

CO érzekelőMagyarország, a gagyi szénmonoxid-riasztók paradicsoma. Újabb 13 készüléket vizsgáltak be, és tíz bukott meg. A helyzet rosszabb, mint volt egy éve. Ijesztő, hogy a szabványnak való megfelelőséget egy kivétellel mindegyik készülék hangsúlyozza, és mindegyik hazudik ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a BME Oktatói Klubjában, ahol a rosszakat rögvest összetörtük.

13-ból 10 riasztó nem ment át a teszten, amelyet egy független laboratórium végzettel. A VGF Szaklap 13 készülék két-két példányát vásárolta meg, a vételárak bruttó 3500 forint és 19 ezer forint között mozogtak, jellemzően azonban ezekben az áruházakban a messze tízezer forint alatti készülékek találhatók meg tömegesen. A vizsgálatok elvégzésére a Stieber Levegőtisztasági Bt. NAT által akkreditált kalibráló laboratóriumát kérték fel. Az eredmények siralmasak.

Ez már a második vizsgálat volt, amelyet a szakújság végeztetett ebben a témában. Tavaly szeptemberben a VGF 11 CO vészjelző típust vizsgáltatott be akkreditált laboratóriumban. A készülékeket 5 CO koncentrációszinten vizsgálták, bonyolult és komoly eljárással. Akkor 2 készülék felelt meg az elvárásoknak. Az adatokat továbbították a Fogyasztóvédelmi Főfelügyeletnek, amely saját vizsgálatba kezdett. Ennek eredményei idén áprilisban születtek meg. A fellebbezések, a hivatalos eljárási rend miatt végeredmény eddig csak néhány készülék esetében született, a többi esetben a bürokratikus körök folynak, és a készülékek továbbra is forgalomba hozhatók.

A fűtési idény kezdetekor a piacon, nem láttak javulást, sőt! Hemzsegnek a 3000 forintos készülékek, többek között azok a típusok, amelyeket a VGF, de azok is, amelyeket a Fogyasztóvédelem vizsgálata is elmeszelt! Ezért úgy döntött az újság az újabb vizsgálat mellett, ezúttal a szerencsés 13-as szám mellett döntöttek. A teszt során azt vizsgálták, hogy a CO érzékelők megfelelnek-e a EN50291-1:2010 szabvány alapvető előírásainak, azaz hogy a szén-monoxid-mérők a mérges gáz jelenlétét megfelelő időben jelzik-e. Az EN50291-1:2010 számú ? ez év augusztusától MSZ EN50291-1:2014 számon magyar nyelven is elérhető ? szabvány azt hivatott biztosítani, hogy a felhasználókat jóval a mérgező gáz veszélyes szintjének elérése előtt figyelmeztessék a szén-monoxid-vészjelzők, de téves riasztással ne keltsenek pánikot.

A vizsgált termékek csomagolásán és a használati útmutatókban a gyártók szinte majdnem minden esetben hivatkoznak a szabványos riasztási szintekre, azt állítva, hogy a készülékük ezeket a követelményeket teljesítik. Az elvégzett vizsgálatok azonban ezt nem támasztották alá. A helyzet világos, és rosszabb, mint volt egy éve. A szakma ? kéményseprők, tűzoltók, gázszerelők, épületgépész nagykereskedők ? a tavalyi teszt hatására jobban odafigyelnek, és óvakodnak a kétes minőségű szén-monoxid-riasztók ajánlásától, forgalmazásától. De a barkácsáruházak, és főleg az online kereskedések nem!

De nem csak az egyszerű fogyasztókat lehet becsapni. A Kispesti Önkormányzat tavaly is, idén is osztott rászorulóknak CO vészjelző készülékeket. Megkérdezték a Katasztrófavédelmet, hogy jó-e az adott készülék? ? mire ők azt válaszolták, hogy nincs tudomásuk arról, hogy rossz lenne. A valóság pedig az, hogy a tavalyi és az idei adomány is ? amelyek valószínűsíthetően egyformák, egy betű eltéréssel a csomagoláson ? csúfosan megbukott teszten. De bukott maga a Katasztrófavédelem is. A 2013 őszén végzett vizsgálatban a CO Melder néven tesztelt készülék ? talán mondanunk sem kell: nem felelt meg! ? most Everest ECO-04 márkanév alatt bukkant föl és bukott el. Ez a gyártmány, bármilyen név alatt is hozzák forgalomba, eddig minden teszten elbukott, mégis a Katasztrófavédelem igen hatásos tájékoztató kisfilmjében a működés látszatát kelti.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Majdnem ölt a szénmonoxid | ZETApress

Szóljon hozzá!