ZETApress

hírportál

Majdnem ölt a szénmonoxid

Pesterzsébeti JégcsarnokA pesterzsébeti jégcsarnokban sokan lettek rosszul tegnap a szénmonoxidtól. A CO mérő most szerencsére jelzett, nem úgy, mint a tavaly bevizsgált műszerek zöme. Az olcsó CO mérők legnagyobb veszélye, hogy hamis biztonságérzetet keltenek, amit az illetékesek szeretnének megakadályozni.

Rossz, életveszélyes CO mérőt adományozott a szegényebb sorsú családoknak a Kispesti Önkormányzat? Az ilyen életmentő berendezések forgalomba hozatalát kössék állami minőségi feltételekhez! ? kérik az épületgépészek. A 2013-as évhez hasonlóan szén-monoxid-riasztót (Global JB-C06 típus) osztott a nehéz helyzetben élő és gázzal fűtő családoknak a fűtési szezon elején a kispesti önkormányzat, melyről idekattintva olvashatunk. 2013-ban 80, 2014-ben 50 (tervezetten 100) CO riasztót vehettek át a családok. Sajnos olyan gagyi termékeket, amelyek nem megfelelően működnek. Az önkormányzat ugyan a Katasztrófavédelemtől kért segítséget a típus kiválasztásában, mégis rossz berendezést választott.

Az eset is mutatja az otthoni CO mérők körüli bizonytalanságot. Rengeteg használhatatlan, életveszélyes berendezés van forgalomban, sokszor ugyanaz az olcsó készülék más-más néven szerepel. Ezért volt lehetséges, hogy az önkormányzat által kiválasztott típus nem szerepelt semmilyen tiltólistán. A Kispesti Önkormányzat korrekten járt el. A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap levele miatt úgy döntöttek, hogy a maradék 50 darab készüléket már nem osztják ki, azok helyett új típust választanak.

Korrekten járt el a Katasztrófavédelem is, mert a hatályos jogszabályok szerint nem volt joga azt mondani, hogy az adott készülék nem jó, hiszen a Fogyasztóvédelem nem tette azt tiltólistára. Korrekt volt a Fogyasztóvédelem is, hiszen csak azt a készüléket jelentheti ki rossznak, amit bevizsgált, és aminek esetében lezárult a folyamat, és jogerős döntés is született. Mégis, ki tehet a kialakult helyzetről? ? A piac hemzseg az olcsó (akár 2500 forintos) CO vészjelzőktől! Egyértelműnek tűnik, hogy amíg a forgalomba hozatalt nem kötik állami szinten minőségi feltételekhez, addig a jórészt tájékozatlan magyar vevő (tisztelet a kivételnek) az ár alapján fog választani ? és esetenként csalódni. Csakhogy ebbe a csalódásba bele lehet halni.

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szerkesztősége (amely 2013-ban 11 típust vizsgáltatott be) újabb 13 CO mérő típust küldött akkreditált laboratóriumba, átvállalva az állami feladatot. A vizsgálat eredményét 2014. november végén a Budapesti Műszaki Egyetem K-épületében, az I. emeleti Oktatói Klubban ismertették. A rendezvényen szintén a VGF szervezésében 21 szakközépiskola 44 csapatának épületgépészeti anyagokból készített műalkotásai (pl. csőszökőkút; működő, rézcsőből kialakított, bicikli alakú radiátor, csőautó stb.) kerültek kiállításra.

Közös CO mérő megsemmisítésre várták november 28-án délre a sajtó képviselőit, ahol együtt zúztuk össze az életveszélyes szénmonoxid-érzékelőket. Munkaeszközről és gagyi berendezésről gondoskodtak, a pusztításhoz az újságírók segítségét kérték. Már sok áldozatot követelt a CO mégis mindig lehet 2000-3000 forintért CO mérőket kapni, amelyek vélhetően ugyanannak a selejtes műszereknek klónjai, amelyek közül eddig 9-féléről bebizonyosodott, hogy életveszélyes. A VGF azóta újabb 13 gyanús készüléket vizsgáltatott be. Az eredményekről a közös gagyi CO mérő zúzáson számoltak be a Budapesti Műszaki Egyetem K-épület (1111 Budapest, Műegyetem rakpart 1-3.) I. emeleti Oktatói Klubjában.

Szóljon hozzá!