ZETApress

hírportál

Komputeres mentésirányítás

Mentésirányítás a MarkóbanA mentésirányítási rendszer megújítása áttörést jelent a mentőknél ? értékelte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új mentésirányítási rendszerét Szócska Miklós, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára ma délelőtt Budapesten, a Markó utcai telephelyen.

Az Országos Mentőszolgálat munkája célzottabb, hatékonyabb lehet az új informatikai rendszernek köszönhetően. Nagyban javul majd a mentés színvonala az országban ? mondta Szócska Miklós az Európai uniós forrásból megvalósuló új rendszer bemutató sajtótájékoztatóján. Közölte: jelenleg a szoftvereket telepítik, a rendszer betanítása zajlik.

Az egészségügyért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy 2007 óta a 2010-es kormányváltásig nem történt mentőgépkocsi-beszerzés, az elmúlt három évben azonban 120 mentőgépkocsit helyeztek üzembe. Hozzátette, hogy az itt bemutatott öt mentőautó annak a kétszáznak az előfutára, amelyet szintén ezen Európai uniós program keretében vásárolnak, szerelnek fel és helyeznek üzembe. Szócska elmondta, hogy ez az öt autó már el van látva azzal a fedélzeti alkalmazással, amely az új mentésirányítási rendszerhez kapcsolódik. Az államtitkár felidézte, hogy a több elemből álló uniós projekt a fentieken kívül hatvan mentőállomás felújítását, korszerűsítését és 22 újnak az építését tartalmazza.

Burány és Szócska a mentőbenBurány Béla, az OMSZ megbízott főigazgatója úgy fogalmazott, hogy az új informatikai rendszer evolúciós ugrást jelent, ez a fejlesztés a mentőszolgálat legnagyobb lehetősége. A teljes rendszert május 26-án, hétfőig (az EP-választásokat követő napig!) kell kiépíteni. A mentésirányítási rendszer korszerűsítése nettó 1,92 milliárd forintba kerül, ez az eredetileg becsült összegnél nagyjából négyszázmillió forinttal alacsonyabb közbeszerzési ajánlat volt. Burány erről elmondta, hogy a különbözetet természetesen felhasználják az előre nem látható akadályok kiküszöbölésére. A sürgősségi ellátás fejlesztése című projekt 10,9 milliárd forint uniós forrásból valósul meg, ez fedezi az új mentőautók beszerzését, mentőállomások építését, meglévők felújítását, valamint oktatási és orvosi műszerek vásárlását, valamint oktatólaborok kialakítását.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Két- és félmillió májustól | ZETApress

Szóljon hozzá!