ZETApress

hírportál

Rita gyógyulgat

Tallós RitaSose fesd az ördögöt a falra, mert megjelenik! ? jutott eszembe tegnap szüleim intelme, amelyet még gyermekkoromban hallottam. Sajnos Tallós Rita ilyet tett tavaly a színpadon ? tudtam meg tegnap a HER2 Betegklub őszi klubdélutánján az Aranytíz Kultúrház III. emeleti Tolnay Klári-termében.

A tv2 Jóban Rosszban sorozatából néhány éve több hivatásos színésztársával együtt kiírták Tallós Ritát. A gazdasági válságra hivatkoztak, helyüket színészi végzettség nélküli fiatalok vették át, akik pár hónap után már művésznőknek és művész uraknak képzelik magukat. Ritának ez komoly anyagi hátrányt is jelentett, mégsem csüggedt el. Úgy vélte, hogy nem a diplomáját, csak a munkáját veszítette el.

Minden megkeresést elvállalt, s különösen örült Bach Szilvia: Alt Duett című darabjának, melyet szerzője direkt neki írt, s együtt tervezték előadni. Egy munkanélküli színésznőről szól, aki írónő barátnőjével sokat vitatkozik, s egyre elviselhetetlenebb. Csak a 75 perces darab utolsó 5 percében derül ki, hogy a színésznő emlőrákos, ezért már lemondott mindenről. A darabot egy tavaly októberi szombaton sikerrel bemutatták, s következő hétfőn tudta meg Rita, hogy ő is emlőrákos! A darabban tehát még ebben is magát alakította!

Nagyon elkeseredett, de tudta, hogy nem adhatja fel. Szerencsére hamar kés alá került, november 23-án műtötték, a daganatot sikerült teljesen kiirtani, s még a melle is megmenekült! Nem lett félmellű, nem kell protézist használnia, s társa is végig mellette maradt. Idén áprilisban, egy kemoterápiai- és egy sugárkezelés között össze is házasodtak.

Utókezelésként hat kemoterápiai- és 25 sugárkezelést kapott. A kemoterápiától kihullott volna a haja, de ezt már januárban megelőzte: fia otthon kopaszra nyírta. Mivel a társának nagyon tetszett kopaszon, a parókát sem hordta otthon, csak ha elment hazulról. A szerepet is tovább játszotta, s az utolsó 5 percben ? amikor a betegség kiderül ? a parókát is ledobta a fejéről, s kopaszan játszott tovább. A nézők először azt hitték, a darab kedvéért kopaszodott meg, de hamar köztudottá vált, hogy tényleg beteg. Azért vállalta a nyilvánosságot, azért beszélgetett Hajdú Péterrel is a Frizbiben, hogy egyrészt kibeszélje magából a problémát, másrészt sorstársain is segítsen. Legközelebb november 30-án, szombaton 19 órakor láthatjuk Bach Szilviával a Spinoza Ház színpadán, mert havonta csak egy előadásuk van.

Mi az a HER2?

Ma már tudható, hogy az emlőrák nem egységes kórkép, inkább egy gyűjtőfogalom, több, egymástól jól elkülöníthető ráktípus tartozik ide. Abban az esetben beszélünk HER2-pozitív emlőrákról, ha a HER2-receptorok nagyon nagy számban fordulnak elő az emlőrák sejtjeinek felszínén. Minden ötödik emlőrák ide tartozik. A megsokszorozott HER2-receptorok különböző módszerekkel kimutathatók, így a HER2-pozitív emlőrákos esetek kiválaszthatók.

Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnökének köszöntője után Dr. Hajdú Csaba beszélt a GombaPink kampányról és a nálunk is bemutatott Gombajó fogások című könyvéről. Utána Körtvélyes Éva összefoglalóját hallhattuk az október 13-i Hídsétáról, melyet két előadás követett. Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus Innovatív megoldások az emlőrák kezelésében: a subcutan beadási formák, újdonságok címmel szólt a hallgatósághoz. Őt Dr. Pete Imre nőgyógyász Amit a petefészekrákról tudni érdemes című előadása követte, végül Rita mesélt betegségéről. A hallgatók mindegyik előadót számos kérdéssel bombázták.

Szóljon hozzá!