ZETApress

hírportál

Mandalakészítés bekötött szemmel

MandalaVilágrekord kísérletet kezdeményezett a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Védőháló a Lelki Egészségért Alapítvány, a Tárt Kapu a Kreatív Életért Egyesület, a Sötét Nappalok Fényes Éjszakák Egyesület és a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága, melyre augusztus 11-én, kedden, a Sziget Fesztivál nulladik napján kerül sor.

Napjainkban Magyarországon több millióan küzdenek különféle mentális betegségekkel a saját vagy közvetlen környezetük érintettsége által. A hangulati zavarok közül a depresszió és az ahhoz kapcsolódó öngyilkosságok jelentik az egyik legjelentősebb problémát, de e mellett számolnunk kell a skizofréniában, a szorongásos betegségekben ? különösen a kényszerbetegségekben és a pánikbetegségben ? szenvedők százezreivel, valamint a személyiségzavarokkal küszködők, a mentálisan sérültek és a mentális hanyatlással élők (pl: feledékeny emberek) további százezreivel is. A betegségben érintett családtagok száma mindezek többszöröse.

A diszkrimináció, a segítségnyújtás hiánya miatt a pszichés betegek élete élhetetlenné vált. A rekordkísérletet kezdeményező öt szervezet a mandalafestésen keresztül szeretné érzékeltetni, hogy ma, pszichés betegként szinte lehetetlen élni, hasonlóan ahhoz, mint mandalát készíteni bekötött szemmel, segítség nélkül.

Világrekord-kísérlet a Sziget nulladik napján

A kezdeményezők a mandala szellemiségével megpróbálják együttműködésre buzdítani a Szigetlakókat, az egészséges és a mentálisan sérült embereket is. A Civil sziget területén a 70 m2-es képen egyszerre, egy időben ketten dolgozhatnak. A bekötött szemű ?művész? szórja a színes homokot látó társa irányításával. Amint befejezik a kép egy részét, a következő páros folytathatja a festést. A helyszínen legalább ötszáz vállalkozó szellemű fiatalt várnak ahhoz, hogy sikeres legyen a rekordkísérlet. Az elkészült mandalát szertartásszerűen szétsöprik a készítők, amivel az élet körforgását szimbolizálják, azt, hogy semmi sem örök.

A mandala jelentése kör. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A mandalát nézve, a képre koncentrálva harmóniát teremthetünk magunkban, a nekünk tetsző képpel gyógyíthatjuk testünket, lelkünket, kikapcsolódhatunk stresszes világunkból, és rég elfeledett igazságokra, emelkedett, tiszta gondolatokra és különleges összefüggésekre ébredhetünk rá.

Mandalák készítése, színezése, festése gyógyítóan hat a lelkünkre. A színhasználat mindig a lelkünk legmélyéből jön, tehát a színek jelentése adja a személyiségünket. A mandalafestés az önfelfedezés, önismeret egy nagyszerű módja, kiválóan hat a testre és lélekre, miközben hozzájárul a gyógyulás elősegítéséhez, és elindítja az embert a kiegyensúlyozott, boldog életvitel felé vezető úton.

A mandala az európai kultúrába Carl Gustav Jung tevékenysége során került be, mint művészet-terápiás eszköz. Alkalmazásának sikere azóta is töretlen, napjainkban virágkorát éli mind Európában, mind az Egyesült Államokban.

Amikor a betegek mandalafestés terápián vesznek részt, csupán annyi instrukciót kapnak, hogy a kiindulópont a kör legyen, azon belül már szabadon alkothat. A mandalán így megjelenik alkotója lelkiállapota, amiből a szakember nagyon sok mindent le tud olvasni. Egyetlen rajz is sokatmondó lehet, de a lényeg az, hogy több rajz is készüljön, ami a páciens lelkiállapotának változásáról ad képet, és a terápiás hatás is jobb, amint a terapeutával kielemzik a képeket.

A rekordkísérletet a gyógyítás-gyógyulás és az együttműködés jegyében kerül megszervezésre, annak érdekében, hogy hangsúlyozza az egészséges és sérült emberek együttműködésének és kölcsönös elfogadásának fontosságát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Világcsúcs bekötött szemmel | ZETApress

Szóljon hozzá!